KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mayıs 2026 Pazar
°C

Ağız ve diş sağlığına dikkat!

Ramazan boyunca ağız kokusu ve aniden hissedilen diş ağrılarının sıkça görüldüğünü ifade eden Dt. Eliş: “İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra dişler fırçalanmalı, bunun yanı sıra ağız gargaraları kullanılmalı”...

Ağız ve diş sağlığına dikkat!
20 AĞUSTOS 2009 PERŞEMBE 08:21
0
1483
0
AA aa
Ramazan boyunca ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar yaşanabildiğini belirten Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. Mahmut Eliş, en sık karşılaşılan sorunun ağız kokusu ve diş ağrıları olduğunu söyledi.

Ramazan başlamadan diş hekimini ziyaret etmenin oldukça önemli olduğunu ve bu sayede dişlerde ve diş etinde oluşan problemlerin erkenden teşhis edilip, kişilerin Ramazan boyunca istenmeyen ağrılardan şikâyet etmeyeceklerinin altını çizen Eliş: “Aynı zamanda erken teşhis edilen problemler erken tedaviyle dişe daha az zarar verir. Ramazan ayında diş sağlığı ayrı bir önem taşıyor. Oruç tutan insanların diş sağlığı ve dişlerinin fırçalanması çok önemli, özellikle sahurda dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Diş fırçalamayı ihmal etmeleri sonucunda ilerde diş ve diş eti hastalığı problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Sahur ve iftar arasındaki süre önemlidir ve 2 zaman diliminde günde 2 defa dişlerin fırçalanması gerekmektedir. İftar ve özellikle sahurda yemeklerden sonra dişler fırçalanmadığı zaman ağızda kalan kalıntılar, sahurdan iftara kadar ki uzun sürede kolayca bakteri üretiyor. Ağızdaki yeme içme hareketleri ve tükürük salgısı, kalıntıların atılmasına yardımcı olur, ancak oruçluyken yeme içme olmadığı için kalıntılar atılamıyor. Ayrıca tükürük salgısı oruçluyken en az seviyede oluyor. Bu nedenle kolayca üreyen bakteriler, ağızda asitleşmeye yol açmakta, asitler de diş çürüklerine neden olmakta veya çürükleri hızlandırabiliyor. İleride ağız sağlığının bozulmasının önüne geçmek için hem iftar ile sahur ve hem de sahur sonrasında dişlerin fırçalanması gerekir” dedi.

Fırçalanmayan dişlerin gün içerisinde bakteri ürettiğini ve ağızda koku, uzun vadede çürük ve dişeti problemlerinin oluşuma neden olduğunu vurgu yapan Dt. Eliş: “Özellikle oruçluyken ağzımızın koktuğunu düşünür ve bundan rahatsız oluruz. Bu dönemde görüştüğümüz kişilerle konuşurken ister istemez kendimizi biraz daha geri çekeriz. Bu ve bunun gibi durumlarla karşılaşmamak için iftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra dişler fırçalanmalı, bunun yanı sıra ağız gargaraları kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Bingol Kent Haber/Bİngol MEdya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2026
16:54
‘Milyonluk usulsüzlük
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
10.05.2026
16:52
Bingöl`de eğitim yatırımları sürüyor
Bingöl'de eğitim yatırımları sürüyor
Bingöl'de eğitim altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlar devam ederken, kent genelinde yapımı süren okul ve sosyal tesis projelerinde incelemelerde bulunuldu. Projelerde sosyal alanlar, teknolojik altyapı, erişilebilirlik standartları ve güvenli eğitim ortamlarının ön planda tutulduğu ifade edildi.
10.05.2026
16:51
Bingöl yaylalarına göç başladı
Bingöl yaylalarına göç başladı
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden yola çıkan göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte Bingöl yaylalarına doğru uzun ve meşakkatli yolculuğa başladı.
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın