KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

Afrika'da ilk kez bir kadın lider oldu

Liberya'da14 yıllık iç savaşın ardından Chelsea ve Milan'da top koşturmuş ünlü rakibi Weah'yı yenen Sirleaf, Afrika'nın ilk kadın başkanı unvanı alacak.

Afrika`da ilk kez bir kadın lider oldu
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 16:39
0
1826
0
AA aa
Amerikalı kölelerin azat edildikten sonra Batı Afrika'da kurduğu Liberya'da, 14 yıllık iç savaşın ardından düzenlenen tarihi başkanlık seçimini deneyimli kadın aday Ellen Johnson-Sirleaf kazandı.

Milan ve Chelsea'de top koşturmuş ünlü futbolcu George Weah'ya 19 puanlık fark atmış görünen Johnson-Sirleaf, dün zaferini ilan etti. 'Demir Lady' lakaplı Johnson-Sirleaf, sonuçların kesinleşmesiyle Kara Kıta'nın ilk kadın devlet başkanı olarak tarihi bir olaya imza atacak.

Oyların yüzde 97'si sayıldığında Weah'ın yüzde 40.6'lık oy oranına karşılık, yüzde 59.4 oranında oy aldığı açıklanan Birlik Partisi'nin adayı Johnson-Sirleaf, dün halkın kendisine iç savaş sonrası toplumsal uzlaşma ve kalkınmayı sağlama görevi verdiğini belirterek, "Hazırım ve kendime güveniyorum" açıklaması yaptı.

Harvard mezunu olmasının yanı sıra, önceden maliye bakanlığı yapmış, BM, Dünya Bankası ve Citibank'ta çalışmış bir ekonomist olan 66 yaşındaki Johnson-Sirleaf, Afrika kıtasının ilk kadın devlet başkanı olacağı hatırlatıldığında ise, "Başkanlığımızın sadece Liberyalı değil, tüm Afrikalı kadınların siyasete katılımını artırmasını umuyorum" mesajı verdi.

Ancak BM ve uluslararası gözlemcilerinin bazı usulsüzlükler olsa bile seçimin büyük ölçüde adil ve şeffaf gerçekleştirildiği yönündeki açıklamalarına rağmen büyük çaplı yolsuzluk yapıldığında ısrar eden rakibi Weah'nın iddialarını da yalanlayan kadın lider, ünlü futbolcunun 'hayal kırıklığını aşıp' kuracağı hükümete katılmasını umduğunu da söyledi.

'Weah yoksa barış yok'
Ancak Weah, Sirleaf'in kesin sonuçlar henüz açıklanmadan zaferini ilan etmesine öfkelenirken, seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla seçim komisyonuna itirazda bulundu. Eski futbolcunun iddiasına göre, hileyi yapan bizzat 'sandıkları Johnson-Sirleaf'in oylarıyla doldurmuş olan' Seçim Komisyonu. Weah, bu nedenle tüm oy sayımının durdurulmasını isterken, parti çalışanları da yolsuzluk kanıtlarının peşine düştü. Dün Weah'nın yandaşları ünlü futbolcuyu aday gösteren Demokratik Değişim Kongresi'nin önünde düzenledikleri protesto gösterisinde, "Yeni bir savaş ağası istemiyoruz. Weah yoksa, barış da yok' sloganları attı. Weah ise göstericileri protestolarını barışçı biçimde yapmaları için uyardı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.08.2025
04:03
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan arıcılık sektörüne bilimsel ve stratejik katkılar sunmayı hedefleyen kongrede, disiplinlerarası oturumlar, poster sunumları ve çalıştaylar yer alacak.
15.08.2025
04:02
Bingöl`de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl'de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl-Elâzığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında tır sürücüsü hayatını kaybetti.
15.08.2025
04:00
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
08 Ağustos'ta başlayan başvurular 20 Eylül 2025 tarihinde sona erecek. Değerlendirme sürecinin ardından sonuçlar, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecek.
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın