KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Afetzedeye ödeme kolaylığı

Devletten kredi alan, ancak borcunu ödemeyen afetzedeye kolaylık getiren Yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı. Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda

Afetzedeye ödeme kolaylığı
07 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA 10:26
0
1740
0
AA aa
değişiklik öngören Kanun, devletten kredi alan, ancak ödeyemeyen afetzedelerin bir defada ödemesi halinde borcunda yüzde 20 indirim yapılmasını; devletten ödenek aldığı halde 2 yıl içinde konut inşaatına başlamayan veya yarım bırakanların hak sahipliklerinin iptal edilmesini öngörüyor.

 

Bingöl'de de devletten kredi alıp ta borcunu ödeyemeyen çok sayıda afetzede bulunuyor.


Vadesinde ödenmeyen borç, gecikilen her gün için yıllık yüzde 5 gecikme faiziyle tahsil edilecek. Vadesinden önce, 2 yıllık taksitten az olmamak kaydıyla mevcut borcu defaten ödeyen hak sahibinin borcundan yüzde 20 indirim yapılacak.


Bingöl'de özellikle Evini Yapana Yardım (EYY) yöntemiyle bir çok vatandaş mağdur durumda kaldı. EYY yöntemi ile ilgili yapılan açıklama şöyle; “EYY  konut veya işyerinin yapımı için yatırım programına göre ödeneği ayrılan hak sahiplerinden, mücbir (zorunlu) sebep olmadan 2 yıl içinde konut veya işyerlerinin inşaatına başlamayanlar, mücbir sebep kapsamında mazereti bulunanlardan, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 45 gün içinde inşaatına başlamayanların veya ayrılan ödeneğinin bir kısmını kullandıktan sonra inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinin konutlarının veya işyerlerinin yapımı, yatırım programından çıkarılacak ve hak sahipliği kendiliğinden sona erecek.


Ödeneği ayrılan hak sahipleri arasında, kendilerine açılan kredinin bir kısmını kullanıp, inşaatın geri kalanını kendi imkanlarıyla, projesine ve kurallara uygun olarak tamamlayanlardan; açılan kredinin yüzde 20'sine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten faizsiz olarak; yüzde 20'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri ilk 2 yılı ödemesiz, konutlar için 15 yılda faizsiz, işyerleri için 7 yılda ve yıllık yüzde 4 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek.


Vadesinde ödenmeyen taksitlerden, geçen günler için yıllık yüzde 5 gecikme faizi tahsil edilecek. Ödeneği ayrılmasına rağmen mücbir sebep bulunmadığı halde 2 yıl içinde inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinden, açılan kredinin; yüzde 35'ine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten ve yıllık yüzde 5 faizli olarak, yüzde
35'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri 5 yılda ve yıllık yüzde 5 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek.



Bingöl Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret:
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise diğer partilerin oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
04.04.2026
01:02
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Platformu'nun 2025–2026 değerlendirme toplantısında hem geride kalan yılın çalışmaları masaya yatırıldı hem de yeni döneme ilişkin hedefler netleştirildi. Toplantıda özellikle eğitim ve sosyal yardımlaşma faaliyetleri öne çıktı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın