KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Adana'dan bir sonbahar daha çıkacak mı?

Bu yıl 16. kez düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan. Ulusal filmler arasında yarış Pus, Uzak İhtimal, Köprüdekiler ve Mommo arasında geçecek gibi gözüküyor.

Adana`dan bir sonbahar daha çıkacak mı?
05 HAZİRAN 2009 CUMA 13:35
0
1278
0
AA aa
Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl daha çok Cannes'da da jüri başkanlığı yapan Nuri Bilge Ceylan'ın ekmeğinden yemek istiyor. Yönetmenin bir de özel basın toplantısı yapacağı festivalde, her sene olduğu gibi yine ulusal yarışmanın galibi merakla beklenecek. Zira geçen yıl Sonbahar, dünya galasını yaptığı festivalde en iyi film ödülünü kucaklamıştı.

Bu yıl ise 11'e 10 Kala, Dilber'in Sekiz Günü, Gölgesizler, Hayatın Tuzu, İki Dil Bir Bavul, Köprüdekiler, Mommo, Pandora'nın Kutusu, Pus, Süt, Uzak İhtimal ve Vicdan yarışacak. Pandora'nın Kutusu, Dilber'in Sekiz Günü, Vicdan ve Süt, önceden Antalya ve İstanbul da dahil olmak üzere sayısız festivalde yarıştıkları için ödül rekabetine sokulmayacağını düşünüyorum.

Bu sebeple de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterilen ve ilgi odağı olan Uzak İhtimal, Köprüdekiler, Mommo gibi filmler, en öne çıkan eserler. Kanımca bir müezzin ile bir rahibe adayının soyut aşkını anlatan “Uzak İhtimal” en iyi film (“Pus” ve “İki Dil Bir Bavul”u izlemediğimi de belirteyim). Ancak jüriden ona ödül çıkacağını tahmin etmiyorum. Bu sebeple de minimalist İran sineması ekolünün ürünü “Mommo” ile belgesel estetiğine yakın minimalist tarzıyla “Köprüdekiler”, bir hayli iddialı.

Bu yılın Sonbahar'ı olsa olsa “Pus” olabilir

Tabii “Rıza” ile geçen yıl Ankara Film Festivali'nde en iyi film ödülünü kucaklayan Tayfun Pirselimoğlu'nun yine sıradan bir adamın suçla bozulan hayatına uzanan Ruhi Sarı'lı filmi “Pus”, biraz da dünya prömiyerini yapacağı için bir adım önde gibi. Bu sebeple de bu yılın “Sonbahar”ı olması sürprizle karşılanmamalı. Zaten zor bir şey değil. Türk sinemasında birazcık eli yüzü çekilen filmler, başyapıt ilan ediliyor. Aynen “Sonbahar” örneğinde olduğu gibi...

Bu filmlerden sonra ise Pelin Esmer'in arşivci babasının hayatını belgesele çektikten sonra 130 dakikalı bir uzun metrajlı kurmaca filme uyarladığı eseri “11'e 10 Kala”, ultra ve anlamsız minimalist tarzıyla İstanbul'daki yalnızlığı ve dostluğu anlatması açısından ciddiye alınabilir. Diğer filmlerden ise belgesel “İki Dil Bir Bavul”un alsa alsa bir özel ödül alacağını düşünüyorum. “Gölgesizler”, “Hayatın Tuzu” gibi eserlerin ise dikkate alınması zor.

Ettore Scola'ya ve İran filmlerine dikkat!

Diğer bölümlere baktığımda, özellikle “Özel Bir Gün” ile tanınan İtalyan usta yönetmen Ettore Scola'nın başta “Balo” olmak üzere “Varennes Gecesi” ve “Birbirini Öyle Çok Sevmiştik ki” filmleri sinefilleri memnun edebilir. Zira Scola'nın bu filmlerine başka yerde ulaşmak pek de kolay değil.

Dünya sineması bölümünde benim pek hazzetmediğim yönetmen Daniel Bürmann'ın son filmi “Boş Yuva” (“Empty Nest”), şiddetle önerdiğim Jerry Skolimowski'nin “Anna ile Dört Gece”si ve eğlenceli bir vakit geçirmekten için biçilmiş kaftan olan Paul Dano-Zooey Deschanel odaklı Amerikan bağımsız romantik-komedisi “Devasa” (“Gigantic”)  öne çıkan filmler. Ayrıca ‘İran filmleri' seçkisinde yer alan, Jafar Panahi, Majid Majidi, Mohsen Makmalbaf gibi yönetmenlerin kariyerlerinin en önemli filmleri de tercih edilebilir!

Haberturk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde dahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
18.10.2026
23:09
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 5 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 5 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 5 kişi yaralandı. Kazalardan birinde otomobil takla atarken, diğerinde araç yağmur suyu kanalına düştü. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:08
Bingöl`den Brezilya`ya uzanan gurur: Şevval dünya kürsüsünde!
Bingöl'den Brezilya'ya uzanan gurur: Şevval dünya kürsüsünde!
Brezilya'da 19 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen şampiyonada dünya üçüncüsü olan Bingöllü milli sporcu, bronz madalya kazandı. Şevval Akçanlı'nın başarısı, Bingöl'e uluslararası arenada büyük gurur yaşattı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın