KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Açılım tartışması

Erdoğan: Mutabakatta yer almak isteyenlere ‘eyvallah', istemeyenlere ‘kusura bakmasınlar' diyeceğiz

Açılım tartışması
22 EYLÜL 2009 SALI 10:26
0
1557
0
AA aa
Baykal, “Başbakan bölücülük suçlamasının benimsenmekte olduğu gerçeğini görmüş” dedi
Bahçeli, “ABD dönüşünde hangi onaylanmış paketle Erdoğan'ın geleceğini tahmin ediyoruz” dedi
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Açılımda olmak istemeyenler kusura bakmasın!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ile Pittsburgh'daki G-20 zirvesine katılmak üzere ABD'ye gitti. Demokratik açılım konusunda yollarına devam edeceklerini belirten Erdoğan, “Toplumsal mutabakat olsun istiyoruz. Ama, bu mutabakatın içinde yer almak isteyenlere ‘eyvallah', ama yer almak istemeyenlere de ‘kusura bakmasınlar' diyeceğiz” dedi.
Erdoğan, sınır ötesi harekâtla ilgili olarak müsteşarına talimat verdiğini ve dönüşte de konuyu TBMM´de görüşeceklerini söyledi.
Erdoğan, demokratik açılım konusunda muhalefet partilerinin destek verip vermemeleriyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu: “Bu tüm milletin elini taşın altına koyduğu bir proje olsun istiyoruz. Onun için katılımın çok daha geniş kapsamlı olmasını arzu ediyoruz. Toplumsal mutabakat olsun istiyoruz. Ama, bu mutabakatın içinde yer almak isteyenlere eyvallah, ama yer almak istemeyenlere de, ‘kusura bakmasınlar...' Çünkü biz yolumuza devam etmek istiyoruz. ‘Burada bir engel var' diye duracak halimiz yok. Engelleri aşa aşa arzulanan noktaya gideceğiz. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında da halkımızın ciddi bir kısmının yüksek beklentisinin olduğunu görüyoruz.”
Erdoğan, demokratik açılım ile Ermeni açılımı konularının ABD gezisi sırasında gündeme gelip gelmeyeceği soruları üzerine, “Gündeme gelmesi halinde bu konuları da paylaşırız. Bunu da oradaki dostlara anlatırız.
Milli birlik projesi bir demokratik açılım süreci içerisinde sürdürülmektedir. Bu sürecin içerisinde bir Ale-vi Çalıştayı var. O da ülkemizin sorunlarından bir tanesi. Ermenistan'la ilişkiler konusu ki o da sorun alanlarından bir tanesi. Çalışmalarımız sürüyor. Sonuç olarak milli birliğimizin güçlendirilmesi gayreti içinde olacağız” dedi.

DENİZ BAYKAL
Erdoğan suçlamanın altında eziliyor
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,  Erdoğan ve Ak Parti iktidarına dönük bölücülük suçlamasının milli vicdanda giderek daha yaygın bir yer tuttuğunu söyledi. Baykal, “Başbakan bunun altında eziliyor, ‘bölücü biz değiliz muhalefettir' demeye başlıyor. Bu bayramda Silivri'de tutuklanmış olan gerçek aydınları, vatanseverleri saygıyla selamlıyorum” dedi. Başbakan'ın kendisine yazacağı mektubun anımsatılması üzerine Baykal,  “Gelmemiş mektuba cevap verilmez” dedi.  Başbakanın Kürt açılımı propagandası yaptığını savunan Baykal, şu mesajları verdi: 

TELAŞ İÇİNDE:
Başbakanın telaş içinde olduğu anlaşılıyor. Son olarak kendisine, iktidara yönelik bölücülük suçlamasının toplum tarafından benimsenmekte olduğu gerçeğini görmüş olduğu içindir ki, bunu reddetme çabası içine girmiştir. Başbakan bu ithamın altında ezilmiştir, kendisini savunma mecburiyeti içine girmiştir.

BAŞBAKAN'A ÖĞRETMELİYİZ:
Herkes ‘biz kimiz' diye sormaya başlamıştır. Bir başbakanın bu baskıyı vatandaşlarına yaşatmaya hakkı var mı? İlkokul öğrencileri birbirlerinin etnik kimliğini sorgular hale gelmiştir. Bir insanın Kürt olması, onun Türk milletinin bir parçası olmasına engel değildir. Bunu Başbakan'a öğretmemiz lazım.

AYNI CEVHER:
Başbakan hamaset yapıyor, üniter devlet diyor ama millet demiyor. Millet demeden bu iş olmaz. Mustafa Kemal'in dediği gibi Diyarbakırlısı, Manisalısı, Trabzonlusu, Makedonyalısı, Samsunlusu aynı damarın cevherleriyiz. Bunu ayrıştırmanın bir anlamı var mı? Arnavutlar, Çerkezler, Gürcüler, Kürtler devlet kuracak, öyle bir şey yok. Bu devlet kuruldu.

AB'DE YOK:
Avrupa Birliği'nde her etnik kimliği millet olarak kabul etmek diye bir hak, özgürlük, uygulama yok. Bize dayatmaya çalışıyorlar.”

DEVLET BAHÇELİ
Erdoğan'ın onaylanmış paketini tahmin ediyoruz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretini, “Dönüşünde hangi onaylanmış paket değerleriyle geleceği merak edilmektedir. Ancak, bizce tahmin edilmektedir” diyerek eleştirdi.
Bahçeli, TBMM'deki kapalı oturumun açıklamanın cezası olan 5-10 yıl hapis cezasıyla yargılanmayı göze aldığını da açıkladı. Bahçeli, şunları söyledi:
“Sayın Başbakan metamatik bilimiyle sosyolojik tespitinde, Güneydoğu Anadolu'da iki partinin olduğunu, bu arada da güvenlik güçlerinin bulunduğunu ifade etmektedir. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilen siyasi partileri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yok farzederek Türkiye'nin bölünmesinde üstün çabaları olan iki siyasi partinin varlığından bahsetmektedir.
Sayın Başbakan toprak bütünlüğünü, istikrarı, kardeşliğimizi koruyamamaktadır. Sayın Başbakan demokrasimizin vazgeçilmez unsurların yok farz etmekte, MHP'nin Hakkâri'deki il binasını dahi koruyamamaktadır. Kürt açılımı, yıkım projesinin seline kapılmış sürüklenmektedir. Meclis'te kapalı oturum da olmuş olsa saklanan ne varsa milletimize teker teker anlatacaktır.” 

‘Cezaya razıyım'

Bahçeli, Erdoğan'ın, “Ülkeyi bölüyorsunuz diyenler bölücüdür” sözlerine de şu yanıtı verdi: “Çok sakat bir cümle, hâlâ yanlışın farkına varmamış. Türkiye'yi 36'ya bölerek, etnik unsurları sayarak Türkiye'yi ilmik ilmik bölmeye çalışan bir Başbakan'ın bunu söylemesi kadar utanç verici bir yaklaşım olmayacaktır.” Bahçeli, “Kapalı oturumun deşifre edilmesinin TCK'daki karşılığı 5-10 yıl arası yargılanmadır. Bu cezayı göze alıyor musunuz?” sorusunu da şu yanıtı verdi: “Almasam söyleyebilir miyim? Kapalı oturumun kamuoyuyla milletimizle paylaşılmasının cezası ne ise MHP olarak, Genel Başkan olarak buna katlanacağımızı ifade etmek istiyorum.”




milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın