KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Acıların yazarını yitirdik

Çağdaş Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Muzaffer Buyrukçu'yu yitirdik. Yazar 1.5 yıldır tedavi görüyordu

Acıların yazarını yitirdik
27 AĞUSTOS 2006 PAZAR 09:38
0
1223
0
AA aa
Öykü ve roman dalında önemli eserler veren ve birçok ödülü bulunan Muzaffer Buyrukçu, salı günü yaşamını yitirdi.
Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki evinde eşiyle yaşayan Buyrukçu'dan haber alamayan komşuları durumdan şüphelendi. Komşuların perşembe günü haber verdiği polis ekipleri yazarı evinde ölü buldu. Buyrukçu'nun eşinin durumu sağlık problemi nedeniyle fark edemediği belirtildi. Muzaffer Buyrukçu'nun cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yazarın cenazesinin ne zaman ve nereden kaldırılacağı henüz belli değil.
Akciğer yetmezliği çekiyordu
Uzun zamandır akciğer yetmezliği çeken Muzaffer Buyrukçu, geçen yıl şubat ayında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
O dönemde basına da yansıyan haberlerde iki üniversite hastanesinin Buyrukçu'yu acil servise almayıp para istediği, kalbinin bir hastanede durduktan sonra çalıştırıldığı yer almıştı.
Buyrukçu, Özel İsviçre Hastanesi tarafından tedavi edilmişti. Yazar yaklaşık bir yıldır evinde yaşam destek ünitesine bağlı olarak astım tedavisi görüyordu.
1930'da Niğde'de doğan Muzaffer Buyrukçu, çocukluk yıllarında ailesiyle İstanbul'a yerleşti. Öğrenimini yarıda bırakarak küçük yaşta çalışmaya başlayan Buyrukçu, İstanbul ve İzmir'de aşçı yamaklığından inşaat işçiliğine, kunduracılıktan Son Telgraf gazetesinde müstahdemliğe kadar pek çok işte çalıştı.
En saygın ödülleri aldı
Daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisi'nde memurluk yapan yazar, 1971'de buradan emekli oldu. Bir çocuk babası olan Muzaffer Buyrukçu, Haldun Taner Öykü Ödülü, Yunus Nadi Öykü Armağanı, Sait Faik Hikâye Armağanı gibi saygın ödüllerin de sahibiydi. Buyrukçu'nun eserlerinden bazıları şöyle:
“Acı”, “Katran”, “Yüzün Yarısı Gece”, “Bir Olayın Başlangıcı”, “Gürültülü Birkaç Saat”, “Korkunun Parmakları”, “Ay Kokuyor”,  “Telefon Konuşmaları”, “İpek Pijamalı Katiller”, “Bulanık Resimler”.
'EDEBİYATIMIZIN MAREŞALİYDİ'
Enver Ercan (Türkiye Yazarlar Birliği Sendikası Başkanı)
Muzaffer Buyrukçu öykü, roman ve günlüklerinde, içinden geldiği alt ve orta sınıf insanların dünyalarını çarpıcı ayrıntılarla ve yetkin çözümlemelerle, diyaloglarla anlattı. Gerçekçi öykücülüğümüze, sınıfsal bir duyarlılıkla, fantastiğin sınırlarına dek uzanan yeni anlatım olanakları kazandırdı. '80'li yılların sonuna kadar, edebiyat ortamlarının da  renkli bir kişiliğiydi. Cemal Süreya'nın tanımlamasıyla “edebiyatımızın mareşali”ydi. Bu yönü özellikle  günlüklerine yansımıştır. Günlüklerini okuyanlar, alacakları yazınsal tatların yanı sıra, bir dönemin edebiyat dünyasında yaşananlara da tanıklık ederler.
Adnan Özyalçıner (Yazar)
Muzaffer Buyrukçu, hayatı boyunca acıları yazdı. Böyle bir yazarın ölümünün de bu kadar acı oluşu çok üzücü. Zaten ilk kitabının adı da “Acı”ydı. Öykülerinde kenar mahalle insanlarını anlattı. Kendisi de bir varoş çocuğuydu. Gerçekçi bir yazardı. Ama insanların yaşadıkları acıları hayallerle birleştirerek, onlara umut ve sevinç sunmak istedi. Bu anlatımıyla öykücülüğümüzde özgün bir yeri vardı.
Tarık Dursun K. (Yazar)
Onun hakkında söylenecek çok şey var ama o kadar üzgünüm ki konuşamıyorum bile.
Hüsamettin Bozok (Muzaffer Buyrukçu'nin ilk kitabı “Acı”yı ve ikinci kitabı “Katran”ı basan Yeditepe Yayınları'nın sahibi)
Güzel bir üslubu vardı ve çok yetenekliydi. Ayrıca belleği de çok kuvvetliydi. Yeditepe'de hep beraber vakit geçirirdik. Çok temiz kalpli bir insandı, büyük üzüntü duyuyorum. 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
21:43
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Bingöl Valiliği, Solhan'da bir lise pansiyonunun yemekhanesinde meydana gelen ve 9. sınıf öğrencisi Abdülkerim Demir'in hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin inceleme ve soruşturma sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakanlık müfettişleri incelemeye başladı. Asansörün teknik durumu ve olası kusurlar araştırılıyor.
26.10.2026
21:02
Bingöl`de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl'de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında imzalanan protokolle, TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi bahçelerine halı saha yapılacak. Projeye hayırsever iş insanları Kazım Demircioğlu ve Yusuf Korkmaz destek verecek.
26.10.2026
20:35
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Millî Eğitim Bakanlığı, Ortak Yazılı Sınav Sistemi'nin uygulama esaslarını açıkladı. 2026-2027 eğitim öğretim yılında belirli sınıf ve derslerde kullanılacak sistemde açık uçlu sorular öne çıkarken, sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinde öğretmenlerin rolü devam edecek.
26.10.2026
20:31
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
Bingöl'ün Genç ilçesindeki 12 haneli Osmanlı Mezrası'nda, geçen yıl yapılan çalışmalar yol sorununu çözmedi. Yağışlarla çamura dönen yaklaşık 2 kilometrelik yolun mıcırla kaplanması isteniyor.
26.10.2026
19:37
12Bingölspor Alanya`da tur arayacak!
12Bingölspor Alanya'da tur arayacak!
Ziraat Türkiye Kupası'nda heyecan dorukta! 12 Bingölspor, 3. Eleme Turu'nda Süper Lig temsilcisi Corendon Alanyaspor'a konuk oluyor. Yeşil-beyazlılar, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da başlayacak mücadelede rakibini geçerek kupada adını bir üst tura yazdırmayı hedefliyor. Mücadele A Spor kanalından canlı olarak ekranlara gelecek.
26.10.2026
18:50
Bingöl`ün
Bingöl'ün 'Ekrem Baba'sı Ekrem Çelik hayatını kaybetti
Bingöl'de görev yaptığı dönemde halkla kurduğu sıcak ilişkilerle gönüllerde yer edinen, 'Ekrem Baba' olarak tanınan eski İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, hayatını kaybetti. Bir süredir rahatsızlığı bulunan Çelik, yarın Ankara'da son yolculuğuna uğurlanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın