KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Kasım 2025 Cuma
°C

5 yıla kadar hapis cezası geliyor

Sahte sigorta yaptırıp emekli olan, sağlık hizmetlerinden yararlanan ve düşük bordro düzenleyip vergi kaçıran patronlar 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

5 yıla kadar hapis cezası geliyor
12 TEMMUZ 2016 SALI 04:59
0
1896
0
AA aa

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, Vergi Dairesi Otomasyon Projesi ile SGK bildirgesi kayıtlarının sorgulanmasıyla yapılan incelemelerde 220 bini aşkın kişinin sahte sigorta yaptığı belirlendi. Bazı işletmelerin de asgari ücrette artışı bahane edip işçi çıkardığı ya da bu ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara gittiği ortaya çıktı. İşverene para cezasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında da 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor.

PARA FAİZİYLE ALINIYOR

Yapılan incelemelerde yasal olarak faaliyette görünen işyerine kağıt üzerinde sigorta yapılıp çalışmadan prim yatırılıyor gösteriliyor. Bazılarının emeklilik için gün sayısını doldurmak bazılarının sigorta ve vergi teşvikinden yararlanmak ya da asgari işçilik uygulamasındaki barajı doldurmak için bu yöntemlere başvurdukları saptandı. Sahte sigortalar iptal edilirken, örneğin üç yıl sahte sigorta yaptıran kişi geçmişte yatırdığı primleri de kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle geri devlete ödüyor. İşverenden de bu yıllara ait vergi cezası alınıyor. Bazı işverenlerin asgari ücretteki artış faturasını çalışana çıkardığı belirlendi. Bazıları fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katarken, bazılarının da zam tutarını elden geri aldığı ortaya çıktı. İşverenin maliyeti düşürme adına asgari ücreti usulüne uygun vermemesi durumunda iki asgari ücret tutarında para cezası, gecikme zammı, usulsüzlük cezaları hatta hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Asgari ücret ödenmeyen ve eksik ödenen her işçi için her ay 162 lira ceza kesiliyor. Bakanlık ayrıca, sigortasız işçi çalıştıran firmalara da 500 milyon lira ceza kesti.

30 MİLYAR MALİYETİ VAR

SGK verilerine göre kayıtdışı istihdamın Türkiye için yıllık maliyeti yaklaşık 30 milyar lira. Kayıtdışı istihdam oranında 1 puanlık azalma devletin kasasına yaklaşık 1 milyar TL girmesi anlamına geliyor. Mevzuat kapsamında işyerlerine 20 başlıkta denetim yapılıyor. Bu kapsamda sigorta, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, gelir ve aylık alanlara ilişkin sağlık, sigorta, iş kazası ve meslek hastalığı gibi çalışma hayatında inceleme ve raporlanma işlemi yapılıyor.

ÇALIŞAN DA CEZA ALACAK

Yapılan soruşturmaların ardından, usulsüz işlemlerle sahte sigortalı gösterilmelerine yardımı olan çalışanlar ile para karşılığında iş yerlerinde prim yatırmadan sahte sigortacılık sağlayıp SGK'yı dolandıran personel hakkında da işlem başlatıldı. Çalışmalar kapsamında kaçak işçi çalıştıran işletmelere de göz açtırılmıyor. Son iki yılda 70 bine yakın iş yerinde denetim yapılırken, kayıt dışı çalıştırılan 45 bin sigortasız işçi de sosyal güvenlik kapsamına alındı. Kaynak: Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
21.11.2025
12:52
İstanbul`da ‘Bingöl Tanıtım Günleri` organizasyonu
İstanbul'da 'Bingöl Tanıtım Günleri' organizasyonu
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bingöl'ü Türkiye ve dünyaya birlikte tanıtacağız' dedi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz başta olmak üzere milletvekilleri, iş insanları, bürokratlar ve İstanbul'da yaşayan Bingöllülerin katılması bekleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın