KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2026 Cuma

5 farklı yerde sigortalı çalışılabilir

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar; “Halkımız genelde bir yerde sigortalı çalıyor. Oysa bugün isterlerse yüksek emekli maaşı alabilmek için de 5 yerde,3 yerde ve farklı yerlerde sigortalı çalışılabilir ve primlerinin de yatması lazım” dedi.

5 farklı yerde sigortalı çalışılabilir
08 EYLÜL 2017 CUMA 02:16
0
2271
0
AA aa

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, 45 yaşında Bağ-Kur'a geçip nasıl yüksek maaş alınacağı, Bağ-Kur'da yüksek maaş alma, 5 farklı iş yerinde nasıl sigortalı çalışılabileceği, hakkı fesih varsa tazminat alınabileceği, emeklilik müracaat formunu doğru doldurulup yüzde 5 daha fazla maaş alma konularına ve diğer sosyal güvenlik konuları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

''SGK'NIN EMEKLİ MAAŞLARINDAN DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞ ALACAKLAR''

45 yaşında Bağ-Kur'a geçip nasıl yüksek maaş alınacağı konusunda bilgilendiren Nacar, ''SGK, 30 Nisan 2008'den sonra pirim kazanç sistemini getirdiği için emekli aylıklarında bir düşme söz konusu. Oysa biz bugün diyoruz ki; 45 yaşında olan vatandaşımız, Bağ-Kur'a geçip 30 Nisan'dan sonra onların emekli maaşlarında artma söz konusu olması sebebiyle 45 yaşında sigortasını Bağ-Kur'dan açtıranlar, 15 yıl sonra SGK'nın emekli maaşlarından daha yüksek emekli maaş alacaklar. Emekli aylıklarında asgari ücretle çalışanlar, emekli oldukları halde çalışmaya devam ettikleri için aylıkların yüzde 3 kesildiğini herkes biliyor. Oysa bilmedikleri birşey var; vatandaşa asgari ücretten değil, daha yüksek ödüyorsa 2 bin ya da 2 bin 500'ün üzerindeyse bu sefer emekli aylıklarına yüzde 3 daha fazla ek gelir olur. Yüksek öderseniz yüksek emekli maaşı alırsınız'' dedi.

''ARTIK KİŞİLER, BAĞ-KUR'DAN DA YÜKSEK MAAŞ ALABİLECEKLER''

3 yıllık çalıma sonucunda Bağ-Kur'dan yüksek maaş almanın formülünü bulduğunu söyleyen Nacar, '' Halk dilinde genellikle yüksek maaşın SGK'dan alındığı bilinir. Vatandaşımız çalışma hayatına SGK'dan devam eder. Ben, çalıştığım 3 yıllık projeyi sonlandırdım. Artık kişiler Bağ-Kur'dan da yüksek maaş alabilecekler'' ifade etti.

SGK, emeklilik maaşlarında 3 parçaya bölündüğünü belirten Nacar, birincisinin 8 Eylül 1999, ikincisinin 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arası ve 30 Nisan 2008'den sonrası olduğunu söyledi. Nacar, 8 Eylül 1999 önce yaş haddi olmaması sebebiyle emekli maaşlarının yüksek bağlandığını ifade etti.

''5 FARKLI YERDE SİGORTALI ÇALIŞILABİLİNİR''

5 farklı yerde sigortalı çalışılabilineceğini açıklayan Nacar, ''Halkımız genelde bir yerde sigortalı çalıyor. Oysa bugün isterlerse yüksek emekli maaşı alabilmek için de 5 yerde,3 yerde ve farklı yerlerde sigortalı çalışılabilir ve primlerinin de yatması lazım. Buralardaki çalışma sonunda kişi emekli aylığı alacağı zaman, SGK'ya oradaki sicil numaralarını yazıp emekli talebinde bulunabilir. SGK ilk sigorta numarasının tarihine göre, kişinin daha önce çalışmış olduğu numaraları aktarıp prim kazancını yukarıya çekerek kişinin emekli maaşının da daha yüksek almasını sağlar. Birden fazla yerde sigortalı çalışın derken, yanlışlıkla çalıştığımız gerçek primleri iptal edebiliriz, aman dikkat! Burada önemli bir nokta var; kişi ikametgah ettiği ilde birden fazla sigortalı çalışabilir. Dolayısıyla farklı yerlerde çalışırsalar bütün sigortaları iptal olabilir'' diye konuştu.

''EMEKLİLİK MÜRACAAT FORMUNU DOĞRU DOLDURARAK YÜZDE 5 ORANINDA DAHA FAZLA MAAŞ ALINABİLİNİR''

Emekli müracaat formun doğru doldurarak yüzde 5 oranda daha fazla maaş alınabileceğini ifade eden Nacar, ''Vatandaş, SGK'da aslında her noktada isterse aylığını arttırabilir. Öyle ki doldurmuş olduğumuz emekli müracaat formunu bile doğru doldurursak aylığımız yüzde 5 arttırabiliriz. Bin lira yerine bin 100 lira ve bin 200 liraya kadar alabiliriz. O yüzden emekli formunu doldururken önemli olan 3 tane nokta var. Bir tanesi; kişilerin formda aile bireyleri vardır. Eş çocuğu yazarsanız 80 TL cebinize artı olarak geçer'' şeklinde konuştu.

İş yerinde çalışan sigortalının isteğe bağlı sigorta ödeyebileceğini söyleyen Nacar, ''SGK, 4B kavramına yani isteğe bağlı sigortayı 4B'den ödettiriyor. Çalışan bir işçi kardeşimiz, emekli maaşını arttırmayı düşünüyorsa 4B üzerinden, Bağ-Kur üzerinden isteğe bağlıyı ödeyebilir. Emeklilik sırasına geldiğinde oraya yatırmış olduğu prim kazançları da yine SGK'ya aktarıp emekli aylıklarında artış sağlayabilirler'' açıklamalarında bulundu.

''HAKKI FESİH VARSA TAZMİNAT ALABİLİRSİNİZ''

Hakkı fesih varsa tazminatın alınabileceğini diyen Nacar, ''Kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartlar vardır. Birincisi 15 yılı doldurmak zorunda, ikincisi 3 bin 600'ü doldurmak zorunda ve o işyeri ile ilgili SGK'ya dilekçe verip o dilekçe ile işyerine giderek kıdem tazminatını alabilir. Ama hakkı fesih denilen olayda var. Bugün işyeri işveren sana mobbbing uyguluyorsa, çalışan bir bayan ve iş veren tacizde bulunuyorsa yada size çalışma arkadaşlarınızın yanında küfür ve rencide ediyorsa hiç çekinmenize gerek yok. Ayrılıp gidip davanızı açıp kıdem tazminatınızı mahkeme sonunda alabilirsiniz'' ifadelerinde bulundu.

Normal emeklikten 2 sene sonra emekli olmanın avantajına değinen Nacar, ''Yüksek maaş almanın çok çeşitli formülleri var. Bunları bilmek lazım, vatandaş bilmiyor. Türk toplumu olarak emeklilik zamanımız geldiğinde emekliye ayrılmayız. Torun okuyor, çocuk üniversiteye gidecek, paraya ihtiyacım var derken 2-3 sene sonra emekli oluyoruz. Aslında sizin maaşınızı yüzde 5 artırma hakkınız var. Emeklilikten sonra her yıl yüzde 5 artı maaşınıza yansır. 5 yıl sonra emekli olduğunda 250 TL artı kazanırsın'' dedi.

''7 BİN GÜNDEN EMEKLİ OLAN EMEKLİ MAAŞINI ARTTIRIR''

Emekli maaşının yüzde 1,5 artırmanın yolunu tarif eden Nacar, ''Emekli sandığında 25 yıl 9 bin günden emekli oluyorsunuz. Bağ-kur' dan yine aynı şekilde 25 yıl 9 bin günden emekli oluyoruz. Ama sosyal güvenlik kurumuna geldiğimizde 3 bin 600 tutun da 5 bin 400' e kadar kademeli olarak yükselme var. Orada da 7 bin 200, 9 bin gün var . Ama vatandaş bunu bilmiyor. Kişi emekli olacaksa 5 bin 400 gün üzerinden olmasın 6 bin 400 günü varsa askerlik borçlanması yapsın 7 bin günden emekli olsun yüzde 1,5 artı emekli maaşına ek kazanacak. Vurgulamakta fayda var. 7 bin günden emekli olan emekli maaşını arttırır'' şeklinde konuştu.

Askerlik borçlanması konusuna da değinen Nacar, SGK'da genelde erkekler askerlik borçlanmasını çok yapmazlar. Buradan söylemek istiyorum. 6 bin küsür gün varsa askerlik borçlanmanızı da yapıp üzerine 540 gün daha ekleyip daha yüksek maaş alabilirsin. Askerlik borçlanmanı öderken de normal 18.90 TL'den ödemeyin biraz daha yüksek ödeyin ki daha yüksek maaş alabilirsiniz'' diye konutu.

''ARTIK PRİM KAZANÇ NE KADAR FAZLAYSA O KADAR YÜKSEK MAAŞ ALIRSINIZ''

Artık prim kazanç ne kadar fazlaysa o kadar yüksek maaş alınacağına vurgu yapan Nacar, ''SGK'nın 30 Nisan 2008'den önce yapmış olduğu bir sistem vardı. Çalışanı reformdan önce gün bazına göre emekli yapıyorduk. 9 bin günün varsa o gün üzerinden maaşını yüksek alıyordun. Oysa ki bugünün şartlarında

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın getirtmiş olduğu sistemde artık prim kazanç ne kadar fazlaysa o kadar yüksek maaş alırsınız. Bağ-Kur 30 Nisan 2008'den sonra enflasyonda artış var ancak SGK'da düşme gözlemlendi. Bunun için herkesi Bağ-Kur' dan emekli olmaya davet ediyorum'' dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
22.10.2026
19:09
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gıda Dedektifi' projesi başlıyor
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilerle etkinlik düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 6 pilot okulda öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verilecek.
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın