KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2024 Pazar
°C

4 yaşında, ama 3 büyük kalp ameliyatı geçirdi

Henüz 4 yaşında olan Asım Seha Doğru, yaşıtları gibi koşup oynama şansını yakalayabilmek için 3 büyük açık kalp ameliyatı geçirdi. Küçük Asım, Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal'ın yaptığı ve "Norwood operasyonu" denen 3 ameliyatlık seriyi sorunsuz atlatan dünyada az sayıdaki hasta arasına girdi.

4 yaşında, ama 3 büyük kalp ameliyatı geçirdi
11 EYLÜL 2007 SALI 09:36
0
928
0
AA aa
ADAPAZARLI Rahime ve Faruk Doğru'nun ikinci çocukları olarak dünyaya gelen Asım Seha'da bir aksilik olduğunu annesi kısa zamanda anladı. Solunum sıkıntısı çekiyordu, hiç meme emmek istemiyordu. 9 günlükken doktorlar kalbinde doğumsal ve ciddi bir sorun bulunduğunu saptadı. Anatomik bozuklukları nedeniyle kalbi yetersiz çalışıyordu. Yaşamını böyle devam ettirmesi mümkün değildi.

ADIM ADIM AMELİYAT

Asım Seha, Çamlıca Medicana Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından serinin en riskli ve zor olan ilk ameliyatına alındığında 2.5 aylıktı. Önce kalbin kulakcıkları arasındaki delik büyütüldü. Akciğer damarı ile kol damarı arasında kalp etrafındaki zardan elde edilen damar yerleştirildi. Bu bağlantı, kanın kol damarı aracılığıyla akciğerlere geçmesini sağladı. Ameliyat riskliydi. Ameliyat olan her 3 hastadan biri kaybedilirdi. Neyse ki her şey yolunda gitti. İlk operasyon başarıyla tamamlandı. Emmek istemeyen, hiç gülmeyen bebek artık sürekli süt arıyordu. Çehresi değiştir, neşeli bir bebek oldu. Minik yüreğindeki düzelme keyfini yerine getirmişti.

İkinci operasyon için 6.5 ay beklendi. Asım Seha, 9 aylık olunca bu kez vücudun üst bölgesinden kalbe gelen ve kirli kanı taşıyan damar, sağ akciğerin atar damarına bağlandı. Kirli kan kalbe uğramıyordu artık. Bu bebeğin kanındaki oksijenlenmeyi dolasıyla efor kapasitesini artırdı. Gelişimini yoluna koydu. Operasyonun riski yüzde 5'di. Bu da başarıyla atlatıldı.

Üçüncü ameliyatta ise bu kez vücudun alt kısmından gelen kirli kanı taşıyan damar, araya 8 santimetre uzunluk, 18 milimetre genişlikte damar yaması yapıldıktan sonra yine sağ akciğer damarına bağlandı. Böylece hastanın sağ karıncığı devre dışı bırakıldı. Bütün kirli kan direkt akciğerlere gönderildi. Damarlarda kanın basıncının yükselme ihtimaline karşı, kan kalbe girebilsin diye sağ kulakcığında pencere açıldı. Bu operasyonun da riski yüzde 5-10 arasında değişiyordu. İşler bir kez daha yolunda gitti. 3 ameliyatlık maraton mutlu sonla bitti.

Asım Seha, ameliyattan sonra ayağa kalkar kalkmaz hastanenin girişindeki akvaryuma koştu. Hastaneden taburcu olan Asıl Seha, artık yaşıtları gibi, normal bir yaşam sürebilecek.

Sporcu olamayacak ama normal yaşam sürdürecek

Çamlıca Medicana Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, şunları söyledi:

"Asım Seha gibi anomalilerle doğan çocukların önünde iki seçenek olur. Ya kalp nakli ya da Norwood ameliyatları. Kalp nakli iyi bir çözüm değil. Hastaların 10 yılda ancak yüzde 40'ı hayatta kalıyor. Bizim uyguladığımız ameliyat daha başarılı sonuç veriyor. Birçok ülkede bu ameliyat riskli görüldüğü ve düşük başarı oranı nedeniyle yapılmak istenmiyor. Sadece belli başlı birkaç merkezde başarıyla uygulanıyor. Asım Seha da ameliyat olmasıydı haftalar, aylar içersinde kaybedilirdi. Norwood operasyonu dünyanın sayılı merkezlerinde başarıyla yapılabiliyor. Asım Seha belki sporcu olamayacak ama normale yakın bir yaşam sürdürecek."


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.05.2024
15:50
Bin Dekarlık alanda Yedisu horoz kuru fasulyesi ekilecek
Bin Dekarlık alanda Yedisu horoz kuru fasulyesi ekilecek
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır: 'Bu yıl çiftçilerimize yüzde 75'i hibeli 17 ton Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi dağıttık. Pazar noktasında da gerekli desteği sunuyoruz. Verimli bir yıl olursa, çiftçimizin yüzü gülecek inşallah' dedi.
11.05.2024
15:14
Gündüz evde anne, akşam vatan nöbetinde
Gündüz evde anne, akşam vatan nöbetinde
Bingöl'de yaşayan 4 çocuk annesi Erdem Feyzi, 8 yıldır güvenlik koruculuğu yapıyor. Hem çocuklarını büyüten hem de vatan nöbeti tutan anne Erdem Feyzi, 'Evde çocuklarımın başındayım, sonra görev başına geliyorum. Çocuklarımı sevdiğim kadar vatanımı da seviyorum' dedi.
11.05.2024
14:43
Bingöl`ün ‘Tarımsal Üretimin Planlanması` için toplandılar
Bingöl'ün 'Tarımsal Üretimin Planlanması' için toplandılar
Toplantıda, özellikle Bingöl'e yönelik 2025-26-27 yıllarını kapsayan 3 yıllık bitkisel üretim planlamaları, son yıllara ait üretim verileri gibi konular ele alındı.
11.05.2024
14:17
Bingöl`ün rafting yıldızları Türkiye derecesi yaptılar
Bingöl'ün rafting yıldızları Türkiye derecesi yaptılar
450 sporcunun katılımıyla Düzce'de düzenlenen Türkiye Rafting Şampiyonasına Bingöl'den Genç İnönü Ortaokulu yıldız erkeklerde Türkiye 2'incisi, Genç Şehit Murat Yıldırım MTAL ise genç kızlarda Türkiye 3'üncüsü oldu.
11.05.2024
13:36
Bingöl`deki silahlı saldırılarla ilgili 3 gözaltı
Bingöl'deki silahlı saldırılarla ilgili 3 gözaltı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, çalışmalar sonucunda 3 adet şarjörleriyle birlikte ele geçirildiğini, 3 şüpheli şahsın gözaltına alındığını, şüpheli şahıslardan birinin aranma kaydı bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.
11.05.2024
13:09
Polis müdahale etmese 700 Bin TL dolandırılacaklardı
Polis müdahale etmese 700 Bin TL dolandırılacaklardı
Tüm uyarılara rağmen Bingöl'de telefon dolandırıcılarına inan iki vatandaş, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin girişimleriyle 700 Bin TL'yi dolandırıcılara kaptırmaktan son anda kurtuldular.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın