KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

36 ilin milletvekili sayısı düşüyor

Yeni nüfus rakamlarıyla belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı pay da değişiyor...

36 ilin milletvekili sayısı düşüyor
23 OCAK 2008 ÇARŞAMBA 10:50
0
990
0
AA aa
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yeni nüfus rakamları, şehirlerin çıkaracağı milletvekili sayısının yanı sıra, belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı payı da etkileyecek. 
 
Erzurum, Trabzon, Malatya, Konya, Yozgat, Kırıkkale, Afyon, Tokat, Ordu ve Sivas'ın Meclis'teki temsilci sayısı düşecek. Nüfusu 2,5 milyon artan İstanbul'un parlamenter sayısı, 70'den 83'e yükselecek. Ankara ve İzmir'in 3'er, Kocaeli ile Gaziantep'in 2'şer, Bursa, Diyarbakır, Tekirdağ, Kayseri ve Balıkesir'in ise 1'er yeni milletvekili olacak. Nüfusu azalan 44 belediyenin geliri de düşüyor.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, bu durumu "Hak yerini bulacak" sözleriyle değerlendirdi. Durak, geçmişteki sayımlarda bazı belediyelerin büyük şehirdeki hemşehrilerini otobüslerle doğdukları yere taşıdığını hatırlattı.

YENİ VEKİL SAYILARI İÇİN TIKLAYIN

Adrese dayalı sistem, Türkiye'nin toplam nüfusunun 2000 sayımına göre 2 milyon 700 bin arttığını gösteriyor. 7 yıldaki nüfus artışının bu rakamda kalmasını, 'çifte kayıt' yapılmasına bağlayan uzmanlar, bazı büyük şehirlerdeki artış ve düşüşün de 'göç' olgusunu bütün gerçeğiyle ortaya koyduğunu ifade ediyor. Son nüfus rakamları, önceki sayımlarda insanların hem oturdukları hem de doğup büyüdükleri şehirlerde birden sayılmasından kaynaklanıyor. Bunda, belediye payının artmasını isteyenlerin hemşehrilerilerine yaptığı çağrının etkili olduğu kaydediliyor. Bu sayımda herkes oturduğu evde sayıldığı için yapay nüfus hareketliliği yaşanmadı. Dolayısıyla yeni sonuçlar, nüfusu bir hayli düşen özellikle küçük ilçeler ve bazı illerin belediye paylarını önemli ölçüde düşürecek. Ayrıca, doğudan batıya, köyden kente, küçük şehirden büyük vilayete göçün ulaştığı seviye de dikkat çeken noktaların başında yer alıyor.

Son sayımda pek çok ilin nüfusundaki artış kadar, diğerlerindeki düşüş göçün yoğunlaştığı yerlerle ilgili önemli veriler içeriyor. 'Dağı taşı altın' olan İstanbul'un nüfusu 2 milyon 555 bin artarken, başkent Ankara'da bu rakam 459 binde kalmış. İzmir de talep gören iller arasında, şehre 369 bin yeni kişi eklenmiş. Bursa da rağbet gören iller arasında. Yeşil şehirde ikamet edenlerin sayısı 314 bin artmış. Gaziantep de 275 binlik yükselişle nüfusu artan iller arasında ön sıralarda bulunuyor. Şehirlerde yaşayanların sayısının değişmesi, özellikle altyapı yatırımları açısından büyük önem taşıyor. Çünkü illere yapılan yardımlardaki para tutarı nüfusuna göre ayarlanıyor.

Bir diğer önemli değişiklik de milletvekili sayısı ile ilgili. Milletvekili sayılarının yeniden belirlenecek olması, kişi başına düşen milletvekili sayısındaki iller arası adaletsiz durumu da kısmen düzeltecek. Mevcut durumda İstanbul'da 105, Ankara'da 100 bin seçmene bir milletvekili düşerken Bayburt ve Tunceli gibi illerde 40-45 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Bu tablo nedeniyle küçük illerdeki bir oya, büyük illerdeki 3-4 oy karşılık gelebiliyor. Sonraki seçimde bu tablo, büyük iller lehine bir miktar değişmiş olacak.

Zaman
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın