KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

25 milyon domuz gribi aşısı için anlaşıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "İlk dozları bu ayın sonuna kadar alacağız"

25 milyon domuz gribi aşısı için anlaşıldı
09 EKİM 2009 CUMA 08:51
0
1389
0
AA aa
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 25 milyon doz domuz gribi aşısıyla ilgili sözleşmeyi bitirdiklerini belirterek, ilk dozları bu ayın sonuna kadar alacaklarını bildirdi.

Akdağ, Makedonya Sağlık Bakanı ile görüşmesinde bir gazetecinin, ''(2010 domuz gribi yılı olacak, kitlesel ölümler olacak) şeklinde açıklamanız oldu. Türkiye'de ne gibi tedbirler alındı?'' sorusu üzerine, domuz gribi salgınını dünyada en az hasarla atlatacak ülkelerden birinin Türkiye olacağını söyledi.

Akdağ, ''3 ayrı firmadan aşı alıyoruz. Bu firmalardan biriyle anlaşmamız bitti. 25 milyon doz aşıyla ilgili sözleşmemizi bitirdik, tamamladık. İlk dozları bu ayın sonuna kadar almış olacağız. Bunu da ilk defa açıklıyorum. Aşağı yukarı 18 milyon doz aşıyla ilgili olarak da anlaşmamızı bu ay içinde bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde bu aşılar Türkiye'ye gelecek. Aşağı yukarı 20 milyon doza yakın, 17-18 milyon doz aşının yıl tamamlanmadan elimizde olacağını ümit ediyoruz. Anlaşmaları bu şekilde yaptık'' diye konuştu.

Çok ciddi tedbirler aldıklarını ve bunları geliştirerek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Akdağ, etraflıca hazırlanmış faaliyet planları üzerinde yoğun biçimde çalıştıklarını belirtti.

Domuz gribinden korunmada toplumda farkındalığın artmasının önemine işaret eden Akdağ, halkın en azından el yıkama konusunda çok bilinçli olması ve bu konuyu önemsemesi gerektiğini belirtti.

Bunun bir çok canı kurtarabileceğini ifade eden Akdağ, ''Evet 2010 dünyada domuz gribi yılı olacak. Çok sayıda insan hastalanacak, hastanelere yatacak, yoğun bakım gerektiren ağır hastalığa yakalanacak ve bu insanların bir kısmı maalesef hayatını kaybedecek. Biz Türkiye açısından bunu asgaride tutmak için toplum olarak birlikte çalışmalı ve gayret etmeliyiz'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, grip mevsimi olmamasına rağmen dünyada binlerce insanın bu virüsten hayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdağ, bütün ülkelerin bu hususta çok çalışıp gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu salgında, imkanların bu kadar gelişmediği önceki grip salgınları kadar ölüm beklememek gerektiğini kaydeden Akdağ, ''Evet, önemli bir tehlike var. Kış ayları itibarıyla önemli bir salgın kapıdadır. Ama biz gerekenleri yaparsak, yani sadece sağlıkla ilgili kuruluşlar değil, toplumca gerekeni birlikte yaparsak, bunu en az hasarla atlatabilecek durumdayız'' şeklinde konuştu.

-AŞI PLANI-

''Belirlenen risk gruplarından öncelikle kimlere aşı yapılacağı'' sorusu üzerine de Akdağ, hem Dünya Sağlık Örgütü'nün hem de hastalık kontrol çalışmaları yapan önemli merkezlerin tavsiyeleri doğrultusunda bilimsel kurulun bir sıralama yaptığını bildirdi.

Öncelikle hamilelerle sağlık çalışanlarının, daha sonra 6 ay-3 yaş arası çocuklar ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek sürekli hastalığı olanların, ardından da itfaiye ve güvenlik görevlileri gibi önemli kamusal görevleri yerine getirenlerin aşılanacağını bildiren Akdağ, ''Bu arada sırasıyla 3 yaşından başlayarak 24 yaşına kadar olan yaş grubundakileri süreç içinde aşı elimize geçtikçe aşılamış olacağız'' diye konuştu.

Önemli risk grubu olarak görülmediği için yetişkin yaş grubunu aşılamayacaklarını bildiren Akdağ, bunlar için de korunma tedbirleri uygulanacağını söyledi.

-İSTANBUL'DAKİ GÖSTERİLER-

Akdağ, bir başka soru üzerine, İstanbul'da önceki gün yapılan gösteriler sırasında atılan gaz bombalarıyla bir vatandaşın hayatını kaybettiğine dair ellerinde hiç bir bilgi olmadığını kaydetti.

Kendisine gelen ön bilgilere göre, bir vatandaşın kalp krizinden hayatını kaybettiğini, bu kişinin hastaneye ulaştırılmasını da gösterilerin engellediğini anlatan Akdağ, ''Bir ambulansın kapısını tekmeleyerek, kapısının açılmasına yol açanlar, yarın çıkıp 'gaz bombası atıldığı için bu oldu' iddialarında bulunuyorlar. Bu iddialar aslında yersiz iddialardır'' dedi.

Bu kişinin ölüm sebebiyle ilgili olarak adli tıbbın kesin kararı verebileceğini hatırlatan Akdağ, Türkiye'de polisin kendi hayatını da tehlikeye atarak bu saldırıları engellemeye çalıştığını kaydetti.

Demokratik hakkın kullanılması anlamında gösteri yapmanın doğal olduğunu belirten Akdağ, ama bunun insanların hayatını etkileyecek, mala ve cana zarar verecek biçimde yapılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Bu tür gösterileri yapanları eleştiren Akdağ, olaylarda eline taş ve molotofkokteyli alanların, toplumun sağlığına yönelik saldırı içinde olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.


haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın