KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

2005'in birbirinden ilginç buluşları

Nota duyduğunda renk gören kadının hastalığı teşhis edildi. Bir partinin sonunda yiyecek kalıntılarından, davetlilerin DNA profili çıkarıldı. Fil ve papağanın ortak yönü keşfedildi.

2005`in birbirinden ilginç buluşları
21 ARALIK 2005 ÇARŞAMBA 15:46
0
2546
0
AA aa
Bilim dünyası, 2005'i hareketli geçirirken, neşeli olaylara da imza attı:

      # İsviçreli bir kadının, müzik duyduğunda renkler gördüğü ve çeşitli tatları duyumsadığı belirtildi. Zürih Üniversitesi'nin araştırması, 'Fa' duyduğunda mor, 'Do' duyduğunda kırmızı gören 27 yaşındaki müzisyenin, 'sinestezi' adlı az rastlanır bir fenomene sahip olduğunu gösterdi.

      # California National Üniversitesi'nden araştırmacılar bir akşam yemeği düzenledi ve partiden sonra yiyecek kalıntılarını inceleyerek konukların DNA örnekleri bırakıp bırakmadığını analiz etti. Örneklerin yüzde 43'ü kullanılarak eksiksiz profiller edinilirken, yüzde 33'ü kullanılarak kısmi profillere ulaşıldı. Bu çalışmanın, hırsızların yakalanmasında yararlı olacağı çünkü, birçok hırsızın girdikleri evlerin mutfaklarında atıştırmayı sevdiği belirtildi.

      # ABD'li ve Norveçli bilim adamları, Afrika fillerinin papağanlarla ortak bir yönünü ortaya çıkardı. Afrika filleri depapağanlar gibi sesleri taklit ediyormuş.

      # ABD'deki Brown Üniversitesi'nden yaratıcı öğrenciler, kullanıcısının beyin dalgalarını izleyerek onu en uygun zamanda uyandıran bir alarm saati icat etti.
     
     Akıldan hesapladı ama...
      # 24 yaşındaki Fransız öğrenci Alexis Lemaire, 200 basamaklı bir sayının 13. kökünü, akıldan hesaplayarak bir dünya rekoru kıracağını öne sürdü. Noter huzurunda gerçekleştirilen rekor denemesinde, Lemaire'in hesaplamayı yapması tam 48 dakika 51 saniye sürdü.

      # Japon psikiyatrist Akira Haraguchi, Pi sayısının 83 bin 431 basamağını hafızadan söyledi. Haraguchi'nin yine bir Japona ait olan 54 bin basamaklık önceki rekoru kırması tam 13 saat sürdü.
     
     Başkan ve arkadaşları
      # Yeni bulunan üç mantar ağızlı böcek türüne, ABD Başkanı George W. Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in isimleri verildi. Böcek uzmanları, yeni bulunan böcek türlerinin adlarını, Agathidium bushi, Agathidium cheneyi ve Agathidium rumsfeldi olarak tescil ettirdi.

      # Laos'ta bir pazarda, eti için satılan garip görünüşlü bir kemirgene rastlandı. Bilim adamları bu canlının yeni bir tür olmakla kalmayıp, 30 yıldan beri yeni bir memeli ailesine mensup olduğu anlaşılan ilk hayvan olduğunu belirtti.
     
     Çalıp kaçan saat
      # Her yıl verilen Ig Nobel ödülleri, bilim adamlarının mizah duygusunun eksik olmadığını kanıtlıyor. Bu yılın ödülleri; çaldıktan sonra kaçıp saklanan ve bu sayede kullanıcısını uyandırmayı garanti eden alarmın mucidine, insanların suda mı yoksa şurupta mı daha hızlı yüzdüklerini araştıran bilim adamlarına, Star Wars izleyen bir çekirgenin beyninde elektriksel aktiviteyi analiz eden Britanyalı ve penguenlerin tuvalet sırasındaki basıncını ölçen Alman bilim adamlarına verildi.

Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın