KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

'20 Kasım'Dünya Sigara Bırakma Günü'

Bingöl Sağlık İl Müdürü Dt Zeki Bingöl imzasıyla, 20 Kasım'Dünya Sigara Bırakma Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl sigara nedeniyle 120 bin, dünyada ise 4 milyon insanın öldüğünü söyledi...

`20 Kasım`Dünya Sigara Bırakma Günü`
20 KASIM 2009 CUMA 08:10
0
1245
0
AA aa
Sigaranın en önemli ölüm nedeni olduğunu da kaydeden Bingöl,  Sigara başta olmak üzere tütün dünyanın giderek terk ettiği bir üründür” dedi. Doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren % 50 nin üzerinde sağlık sorununa yol açacağını ifade eden Bingöl, “Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen nedenlerdendir. Günümüzde dünyada 1.3 milyar kişi sigara içmektedir ve sigara içenlerin % 80 i gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır. Tütün kullanımının neden olduğu ölümler ana haberlere konu olmasa da tütün her 6 saniyede bir kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tütün, kullanıcılarının yaklaşık yarısını öldüren bir üründür ”dedi.

 

Bingöl İl Sağlık Müdürü Dt Zeki Bingöl, sigarayı bıraktırma yöntemleri konusunda şunları söyledi:

 

Kararlı olun: Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin.

Bir tarih belirleyin: Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içinde bunu yapmak için bir tarih belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, kararınızı kesinlikle uygulayın.

Doğru beslenme ve egzersiz şart: Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Böylece kilonuzu korumuş olursunuz. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın.( düzenli yürüyüş yapmak ya da yüzmek gibi)

Yeterince uyuyun: Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin.

Stresi hobilerinizle yenin: Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için hobi edinmek gibi yeni alternatifler yaratın.


Sigarayı bırakan kişilerin ortak özelliği, sigara içmenin yerine keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir.

 

Uzmana danışın: Eğer, sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, örneğin nikotin yoksunluk belirtileri denilen, gerginlik, asabiyet, çöküntü, huzursuzluk gibi sorunlar yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmanla görüşün.

Uygun zamanı seçin: Mevsimsel değişikliklerden etkilenenlere kendilerini daha pozitif buldukları mevsimde sigarayı bırakmaları önerilir. İş yoğunluğu geçici ise, en iyisi bu dönemi atlattıktan sonra sigarayı bırakmayı planlamaktır. Ancak, yoğunluk çoğumuzun işi için devamlı bir özellik olduğundan, iş yoğunluğunu bahane ederek bırakma tarihini ertelemek doğru değil.

Çevrenizden yardım isteyin: Sigarayı bırakmaya çalışanların, eşi ya da yakın ir arkadaşının desteğini alması çok önemli. Eğer eşiniz ya da yakın arkadaşınız da tiryaki ise sigarayı bırakmak istemiyorsa, en azından bir süre yanınızda sigara içmeyerek ve sizin ulaşabileceğiniz yerlerde sigara bulundurmayarak size destek olmalı.

Sigarayı çağrıştıran her şeyi ortadan kaldırın: Evinizdeki ve iş yerinizdeki bütün sigaralardan kurtulun. Çakmak, küllük, kibrit gibi sigara içmeyi hatırlatan nesneleri, göz önünden uzak yerlere kaldırın. Sigara içilen ortamlardan ve içen insanlardan uzak durun.

Kriz anında kaçın: Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan kısa süre uzaklaşın, örneğin kısa bir yürüyüş yapın ya da yapmanız gereken başka bir işe yönelin. Bu yoğun isteğin kısa sürdüğünü ve araya başka bir aktivite koyduğunuzda, azaldığını göreceksiniz.

Sigarayı bıraktığınızda; kalp hastalıkları, felç, kanser, amfizem veya bronşit gibi akciğer hastalıklarına yakalanma riskiniz azalacak, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam şansınızı arttıracaksınız. Elbiseleriniz, saçınız ve nefesiniz daha temiz kokacak, sigara almak için harcadığınız paradan tasarruf edeceksiniz. Sigaranızın dumanıyla etrafınızdakilerin kalp ve akciğer hastalıklarına, grip, soğuk algınlığı ve astıma yakalanmasına neden olmayacaksınız.

 

Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse bunu başarmadan önce defalarca denediler. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz.

 

Sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir hayatı seçin!”

 

Mehmet Ali YILDIRIM

Bingölonline Haber Servisi

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl`de Süt Hijyeni Eğitimi!
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
08.05.2026
18:44
Bingöl`de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç`te Buluştu
Bingöl'de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç'te Buluştu
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın