KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

'100 Temel Eser' tartışması trajikomik

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ilköğretim öğrencileri için tavsiye ettiği '100 Temel Eser' üzerinde son iki haftadan bu yana yürütülen tartışmalarda dil bilimcileri sessizliğini bozdu.

`100 Temel Eser` tartışması trajikomik
03 EYLÜL 2006 PAZAR 11:01
0
1261
0
AA aa
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ilköğretim öğrencileri için tavsiye ettiği '100 Temel Eser' üzerinde son iki haftadan bu yana yürütülen tartışmalarda dil bilimcileri sessizliğini bozdu.

İngiltere'nin Leeds Üniversitesi'nde Linguistics (Dil Bilimi) alanında Yüksek Lisansını tamamlayan Dil bilimci Yusuf Buz, tartışma konusu olan deyimler sözlüğünde geçen argo ya da müstehcen ifadelerle ilgili fırtına kopartılmasını yersiz buldu. Hollywood filmlerinin Türkçe çevrilerinde çok sayıda müstehcen deyim ve ifadelerin bulunduğunu anlatan Buz şöyle konuştu:

"Bu filmlerin CD'leri aileler tarafından bir kitaptan daha ucuza ve rahatlıkla alınıp izletiliyor. Şimdi bu bir tartışma konusu olmazken '100 Temel Eser'de geçen 10-15 argo kelime ve 4- 5 tane de dini terminoloji olduğu belirtilen Allah rızası için, Hayırlı sabahlar gibi ifadeler tartışma konusu oluyor. Bu ifadelerin ilköğretim öğrencisinde dini bir eğilime sebebiyet verecek olmasını düşünmek trajikomik bir durumdur. Ayrıca bu gibi ifadelerin sözlükte bulunmasında sakınca varsa en başta TDK'nın sözlüğünden çıkartılmalıdır. Ancak bu kararı da verecek olan yayın organları değil dil bilimcilerdir.

Belirli yaş gruplarına göre hazırlanan sözlüklerde argo ya da müstehcen kelimelerin ne dereceye kadar kullanılabileceğini dil bilimciler, yapacakları araştırmaların neticesinde belirlemelidirler. Örneğin, İngilizce hikaye kitapları çocukların dil edinim seviyelerine göre hazırlanırken dil bilimsel araştırmalar çerçevesinde şekillenmekte. Oysa Türkiye'de yayın evlerine ışık tutacak akademik çalışmaların yetersiz olması bu gibi tartışmaları hiçbir zaman sona erdirmeyecektir." dedi.

Dil ideolojileri tartışmalarının yalnızca Türkiye'de olmadığını ileri süren, en çok satan İngilizce dil bilgisi kitaplarından birinin yazarı da olan Buz, bu tartışmaların Türkiye'de dil bilimi araştırmalarının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi. Buz, "Türkiye'de yayın evlerine ışık tutacak akademik çalışmaların yetersiz olması bu gibi tartışmaları hiçbir zaman sona erdirmeyecektir." ifadelerini kulandı.

Ünlü dil bilimci Jan Blommaert'in Language Ideological Debates isimli kitabında dilin ideolojik açıdan kullanılabileceğine dair yazılar bulunduğunu hatırlatan Buz, bu tartışmaların yüz yıllardır yapıldığını, hatta bu tartışmalar neticesinde Fransa, Almanya, Çekoslovakya, İsrail ve Türkiye gibi ülkelerde de dil devriminin yaşandığını aktardı.

Buz, dil ideolojisi tartışmalarının, modernite, ulusçuluk yada sosyopolitik konular etrafında yoğunlaşmakta olduğunu ve 20. yüz yılda hem dil hem de diğer alanlarda devrimler yaşayan Türkiye'de bu konunun tartışılmasının çok doğal olduğunu vurguladı.



Cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
21:43
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Valilik açıkladı: Bakanlık müfettişleri inceliyor!
Bingöl Valiliği, Solhan'da bir lise pansiyonunun yemekhanesinde meydana gelen ve 9. sınıf öğrencisi Abdülkerim Demir'in hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin inceleme ve soruşturma sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakanlık müfettişleri incelemeye başladı. Asansörün teknik durumu ve olası kusurlar araştırılıyor.
26.10.2026
21:02
Bingöl`de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl'de iki okula halı saha yapılacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında imzalanan protokolle, TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi bahçelerine halı saha yapılacak. Projeye hayırsever iş insanları Kazım Demircioğlu ve Yusuf Korkmaz destek verecek.
26.10.2026
20:35
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Okullarda ortak sınav dönemi değişiyor!
Millî Eğitim Bakanlığı, Ortak Yazılı Sınav Sistemi'nin uygulama esaslarını açıkladı. 2026-2027 eğitim öğretim yılında belirli sınıf ve derslerde kullanılacak sistemde açık uçlu sorular öne çıkarken, sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinde öğretmenlerin rolü devam edecek.
26.10.2026
20:31
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
35 günlük çalışma çare olmadı: Mezra sakinleri mıcır istiyor!
Bingöl'ün Genç ilçesindeki 12 haneli Osmanlı Mezrası'nda, geçen yıl yapılan çalışmalar yol sorununu çözmedi. Yağışlarla çamura dönen yaklaşık 2 kilometrelik yolun mıcırla kaplanması isteniyor.
26.10.2026
19:37
12Bingölspor Alanya`da tur arayacak!
12Bingölspor Alanya'da tur arayacak!
Ziraat Türkiye Kupası'nda heyecan dorukta! 12 Bingölspor, 3. Eleme Turu'nda Süper Lig temsilcisi Corendon Alanyaspor'a konuk oluyor. Yeşil-beyazlılar, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da başlayacak mücadelede rakibini geçerek kupada adını bir üst tura yazdırmayı hedefliyor. Mücadele A Spor kanalından canlı olarak ekranlara gelecek.
26.10.2026
18:50
Bingöl`ün
Bingöl'ün 'Ekrem Baba'sı Ekrem Çelik hayatını kaybetti
Bingöl'de görev yaptığı dönemde halkla kurduğu sıcak ilişkilerle gönüllerde yer edinen, 'Ekrem Baba' olarak tanınan eski İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, hayatını kaybetti. Bir süredir rahatsızlığı bulunan Çelik, yarın Ankara'da son yolculuğuna uğurlanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın