KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2024 Salı
4 °C Yağmur

Top gülleleri burada üretildi

BİNTSO Başkanı Ayas, Osmanlı Devleti döneminde Bingöl'ün madencilik açısından çok önemli bir bölge olduğunu söyleyerek, özellikle Kığı Bölgesinde Osmanlı Ordusu için top gülleleri üretildiğini, burada üretilen güllelerin Yemen ve Hicaz bölgelerine gönderildiğin söyledi.

Top gülleleri burada üretildi
23 OCAK 2019 ÇARŞAMBA 20:12
0
3207
4
AA aa

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında, Gebze AraÅŸtırma Üniversitesi ve Gebze Sanayi Odası heyetlerinin katıldığı toplantıda Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Mahmut Ayas ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ä°brahim Çapak, Osmanlı döneminde Bingöl'de bulunan maden rezervlerinin kullanım alanlarına ve Bingöl'ün maden zenginliÄŸine dikkat çekti.

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, akademik ve AR-GE çalışmalarının yanı sıra yaptığı iÅŸbirliÄŸi protokolleri ile bölgesel kalkınmaya da destek oluyor. Gebze Teknik Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi arasında imzalanan iÅŸbirliÄŸi protokolü çerçevesinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ä°brahim Çapak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz ve beraberindeki heyet geçtiÄŸimiz günlerde Gebze AraÅŸtırma Üniversitesini ziyaret etmiÅŸti.

Ä°NOVASYON VURGUSU

Gebze AraÅŸtırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Ticaret Odası BaÅŸkanı Nail Çiler ve Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve beraberindeki heyet yeni iÅŸbirliÄŸi protokolleri için Bingöl'e geldi. Türkiye'nin en iyi on araÅŸtırma üniversitesi arasında yer alan Gebze AraÅŸtırma Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi arasında iÅŸ birliÄŸi protokolünün geniÅŸletilmesi hedeflenirken, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleÅŸtirilen sunumlarda giriÅŸimcilik ve inovasyon konusuna vurgu yapıldı.

OSMANLI DÖNEMÄ°NDE BÄ°NGÖL MADENLERÄ° DAHA VERÄ°MLÄ° KULLANILDI

Bingöl Ticaret Sanayi Odası BaÅŸkanı Mahmut Ayas, yaptığı açılış konuÅŸmasında oda faaliyetleri ve kurulum süreci hakkında bilgi verdi.

Ayas, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasının 1989 yılında kurulduÄŸunu ve günümüzde odaya baÄŸlı üye sayısının 2 bin 100'e ulaÅŸtığını söyledi. Osmanlı Devleti döneminde Bingöl'ün o dönemde madencilik açısından çok önemli bir bölge olduÄŸunu söyleyen Ayas, özellikle Kığı Bölgesinde Osmanlı Ordusu için top gülleleri üretildiÄŸini burada üretilen güllelerin Yemen ve Hicaz bölgelerine gönderildiÄŸin söyledi. Madencilik tarihi ile bilgiler aktaran Ayas, Genç ilçesi Sivan bölgesinde bulunan altın madenlerinde çıkarılan altınlarla o dönemin parasında kullanıldığının arÅŸiv belgelerinde yer aldığını belirtti.

2. DÜNYA SAVAÅžINDA BÄ°NGÖL'DEN DONANMAYA YARDIM

Bingöl'de bulunan maden rezervlerinin Osmanlı döneminde nerelerde kullanıldığı ve öneminden bahseden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ä°brahim Çapak, Genç ve Kığı bölgelerinde bulunan madenlerde Osmanlı döneminde çok önemli iÅŸler için kullanıldığını söyledi.

2. Dünya savaşı sırasında Bingöl'den donanmaya yardım gönderildiÄŸini söyleyen Çapak; “Bingöl'den elli iki hayırsever o dönemde donanmaya yardım etti” dedi. 

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında iki yıldır çalışmalar yürüttüklerini belirten Çapak, son altı aydır aktif çalışmalara baÅŸladıklarını ve amaçlarının akademik çalışmanın yanı sıra halka dokunmak olduÄŸunu söyledi.

Åžu ana kadar kendilerine kırk sekiz proje geldiÄŸini söyleyen Çapak, madencilik konusunda da ayrı bir proje yürütebileceklerini ifade etti.

ÇAPAK, ‘‘Ä°NSANLAR ÖNCE GÖRMEK, SONRA İŞİN Ä°ÇÄ°N Ä°ÇÄ°NE GÄ°RMEK Ä°STÄ°YOR.''

Bingöl Ticaret Sanayi Odası gibi kurumlar ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Çapak, ürettikleri projelerin ekonomiye katkısı olması için uÄŸraÅŸtıklarını belirtirken, iÅŸ adamlarından destek beklediklerini bazı projelerde destek beklemeden kendilerinin adım atacağını söyledi.

Bingöl Ticaret Sanayi Odasında açılış konuÅŸmalarından birini yapan Gebze Ticaret Odası BaÅŸkanı Nail Çil, Malatya'nın ticareti, Bingöl'ün siyaseti, Elazığ'ın ibadeti gibi bir söz olduÄŸunu amaçlarının siyaset, ticaret ve ibadeti birleÅŸtirerek bir inovasyon ÅŸehri kurmak olduÄŸunu belirtti. Bingöl Üniversitesinin 16 bin öÄŸrenci kapasitesine sahip olduÄŸunu,  kendilerinin sanayi ÅŸehri olmalarına raÄŸmen halen bu rakama ulaÅŸamadıklarını söyledi. Bingöl'ün tekstil konusunda da kendilerinden önde olduÄŸunu söyleyen Çil, SÜTAÅž yatırımını burada görmenin kendisini mutlu ettiÄŸini söyledi. Gebze Ticaret Odası ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeÅŸ oda protokolü imzalandı.

BÄ°NGÖL BALININ BARKODU YAPILACAK

Gebze AraÅŸtırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, kendilerinin araÅŸtırma üniversitesi olarak seçildiÄŸi dönemde Bingöl Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında pilot üniversite seçildiÄŸini imzaladıkları iÅŸbirliÄŸi protokolü ile Bingöl'de üretilen balın barkodunu oluÅŸturmak için çalışacaklarını söyledi. Bingöl'de üretilen balın endemik bitkilerden dolayı çok farklı olduÄŸunu belirten Aslan, Rektör Çapak'ın ve yardımcısı Solmaz'ın çalışkanlıkları ile Bingöl için bir ÅŸans olduklarını ifade etti.

GEBZE KAYMAKAMI, ‘‘MÄ°SAFÄ°R DEĞİL EV SAHÄ°BÄ°YÄ°M''

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, yirmi üç yıl Bingöl'de yaÅŸadığını Bingöl'de doÄŸduÄŸunu üniversite dönemine kadar Bingöl'de yaÅŸadığını belirterek kendisini misafir olarak deÄŸil ev sahibi hissettiÄŸini söyledi. Bu programa davet edilmesinden dolayı mutlu olduÄŸunu ifade eden Güler, babasının yirmi üç yıl boyunca memleketi Elazığ'a gitmek için fırsatı olduÄŸunu ancak burada kaldığını söyledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37629)
25 Ocak 2019 Cuma 08:17
Yapma mahmut bey osmanlı dönemine gitmene gerek yok bıremı sen ne yaptın bu şehre neye katkıda bulındun senin heseflerin ne balın barkodunu rektör bey alacaz diyor senin görevini bile rektör bey yerine getirmek için çabalıyor sen ne işsin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37584)
24 Ocak 2019 PerÅŸembe 15:18
Sen bu memleketin kalkınması için ticaretin gelişmesi için çabalarsan bizde arkanda oluruz başkan
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37571)
24 Ocak 2019 PerÅŸembe 12:13
Arkada oturanlara cay yokmu
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37554)
24 Ocak 2019 PerÅŸembe 08:25
Her şey lafta kalmasın cesur insanlara ihtiyaç var ayın 15 inde maaş bekleyen idarecilere değil.
19.03.2024
01:18
Vali Usta ÅŸehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Vali Usta ÅŸehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Bingöl'de şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Usta, 'Bu toprakları vatan yapmak için sizler en değerli varlıklarınızı; çocuklarınızı, eşlerinizi, kardeşlerinizi, yakınlarınızı, kısacası en sevdiklerinizi bu millet için feda ettiniz. Sizler için ne yaparsak yapalım hakkınızı hiçbir şekilde ödeyemeyiz' dedi.
19.03.2024
01:17
'Şehit aileleri başımızın tacı, gazilerimiz onurumuzdur'
Şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen iftar programında konuşan Genç Kaymakamı Güzel; 'Şehitlerimizin emaneti olan sizlere ve gazilerimize sahip çıkabilmek bizim için en kutsal görevdir. Her zaman yanınızda olacağız' dedi.
19.03.2024
01:15
Bingöl`de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.
19.03.2024
01:15
'Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
Kebude; '1915 Çanakkale Zaferi Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözüdür ve Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
19.03.2024
01:13
AFDK Yozgat Bozokspor`a ceza yağdırdı!
AFDK Yozgat Bozokspor'a ceza yağdırdı!
Bingöl'de oynanan ve bir dizi gerilimlere sahne olan Yeni Genç Muratspor - Yozgat Bozokspor maçında sportmenliğe aykırı hareket eden 3 Bozoksporlu futbolcu ve kulüp antrenörüne ceza verildi. Kulübe de ayrıca para cezası kararı çıktı!
19.03.2024
01:12
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
Bir dönemin güldüren ve düşündüren adamı Yusuf Buyankara, 12 yıl aradan sonra sahneye döndü ve gösterisinde izleyenleri kahkahalara boğdu!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın