KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 Perşembe
23 °C Kısmen güneşli

Temayülde Dijital Oylama

AK Parti teşkilat temayül yoklamaları dijital oylamayla yapılacak ve son oy kullanıldıktan itibaren en geç bir saat içerisinde bütün sonuçları ve değerlendirmeleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olacak.

Temayülde Dijital Oylama
15 EKİM 2018 PAZARTESİ 20:09
0
2047
1
AA aa

31 Mart'ta Türkiye yerel seçime gidecek. AK Parti bu konuda çok iddialı ve tüm hazırlıklar yapılmaya başlandı. Peki, neler yapılacak? Seçim takvimi neyi işaret ediyor?

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: “Hazırlığımızı çok iyi yapıyoruz. Önceki seçimlerde 1 ayda yaptığımız hazırlık aşamalarını bu seçimde 10 günde hatta çok daha kısa sürede yapacağız.  3-4 tarihte yaptığımız ve sayımı için 10- 15 gün geçirdiğimiz işlemleri 1 günde yapmayı düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımıza yansıttık. Amacımız temayülleri elektronik oylamayla yapmak, sonuçları anında Sayın Erdoğan'a göndermek.”

Akşam'dan Pınar Işık Ardor'un sorularını yanıtlayan Ali İhsan Yavuz, seçim koordinasyon merkezlerinden teşkilat çalışmalarına, temayül yoklamasından sandık müşahitlerine birçok konuya değindi.

İşte Yavuz'la röportajda öne çıkan önemli başlıklardan bazıları…

Seçim takviminden birkaç soru soracağım. Başkan Erdoğan ne zaman start verecek? Kampanya ne zaman başlayacak? Adaylar ne zaman açıklanacak gibi. Özellikle şu soru da çok dillendiriliyor, AK Parti'nin iddiasının olmadığı yerlerde adaylar daha erken açıklansın.  Farklı tarihler görecek miyiz?

“HİÇ AÇIKLAMADIK BUNU, İLK DEFA SİZE AÇIKLIYORUM”

Sürecin başlangıcına aslında çok yaklaştık. AK Parti 2014'te 1 Ekim'de müracaat almaya başlamış. 2009'da ise 10 Kasım'da başlamıştı. En son seçime göre düşüneceksek geç kaldık, 2009'a göre düşüneceksek az vaktimiz kaldı. Anlayalım ki, süreçler son derece yaklaştı. Seçim işleri başkanlığı olarak iki kez MYK'da parti içi takvimi sunduk. Bunu enine boyuna da istişare ettik. Çünkü bu süreçler için yapacağımız çok şey var. Temayül yoklamalarımız var mesela. Ne zaman yapılacak? Kimler katılacak? Kimler oy kullanacak? Nasıl sayılacak? Bir sürü işimiz var. Bu sürecin takvimlendirilmesi var ki, yaptık ve sunduk. Ama bu işi bir karara bağlamadık. Bu sefer bir farkla başlayacağız inşallah hiç açıklamadık bunu.

İlk defa açıklayacağınız ve farkla başlayacağınız şey ne gerçekten çok merak ettim.

“AMACIMIZ 1 GÜNDE ELEKTRONİK OYLAMA YAPMAK.”

Hazırlığımızı çok iyi yapıyoruz. Önceki seçimlerde 1 ayda yaptığımız hazırlık aşamalarını bu seçimde 10 günde hatta çok daha kısa sürede yapacağız.  Girişte dedim ki çok güçlü geleneklerimiz var ama güncelleme lazım. Evet, teknolojiden, yazılımdan istifade etmemiz lazım. Bir tanesini size açıklayayım. Mesela geçen dönem temayül yoklamalarını 3 Kasım'da başlattık, 16'sında da 26'sında da yaptık. Kasım'ı biz temayülde geçirmişiz. Bir ayı bölmüşüz 3'e. 2014 yerel seçimindeki temayül sayımını 15 günde zor yaptık. Bir büyük odada dışarı sızmasın diye canımız çıktı. Bu 3-4 tarihte yaptığımız ve sayımı için 10- 15 gün geçirdiğimiz işlemleri 1 günde yapmayı düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımıza yansıttık.  Amacımız 1 günde elektronik oylama yapmak.

Nasıl bir elektronik uygulama bu? Açalım. Sanırım bir yazılım. Eğer öyleyse kim yaptı? Güvenliği nasıl?

“KİMLİK KARŞILIĞINDA KART DAĞITILACAK”

O geleneksel yöntemlerin güzelliklerini bertaraf etmeden yapacağız. Yani geleneksel yöntemde tüm ilin, ilçenin, oy kullanacakların bir spor salonuna toplanacak olmasının ayrı bir havası var partide. Yine toplayacağız. İlçeye uyarlanmış kartlar o gün genel merkezden gidecek. Her birinin başında genel başkan yardımcısı, yetmediğinde MKYK'dan isim olan ekipler olacak ve kimlik karşılığında kart dağıtılacak. Oy verecekler o kartla kurulmuş kabinlere girecek. Kartı tanıtarak içeri geçtiğinde ilgili ilçe ekranı karşısına gelecek ve o ekranda oyunu kullanacak.

Mükerrer oyun önüne geçilecek mi? Oy verenin kime verdiği belli olacak mı?

“AYNI GÜN SONUÇLARI CUMHURBAŞKANIMIZA YANSITABİLECEĞİZ”

Bir kere kullandığında kart kullanım dışı olacak. İllerde gelmeyenlerin yerine birinin oy kullanma şansı yok.  Oy sayılırken hata yapma şansı yok. Zamandan müthiş bir tasarruf. Aynı gün sonuçları Cumhurbaşkanımıza yansıtabileceğiz. Yazılım kendi bünyemizden. Kurgusu tamamen bize ait. Bu işin en önemli tarafı güvenliği. Mahremiyetin ihlalidir. Kimim kime oy verdiği bilinmeyecek. Biz kartları kişilere uyarlı hale getirseydik kimin kime oy verdiğini en azından genel merkezdekiler bilme şansına sahip olurdu. Ama kartları kişiye değil ilçeye uyarladığımız için rastgele kartlar alacaklar. İlçelere uyarlı kartlar geliştirdik. Bu kartlar kişiye has uyarlanmamış olacak, ilçelere uyarlanmış olacak. Kişilere uyarlamış olsaydık kişilerin nereye oy verdiği bilinebilirdi. Her ilçenin kartları genel merkezden gidecek ve çoğunun başında genel başkan yardımcılarının olduğu komisyonlarca teslim edilecek. Kartı alan kişi herhangi bir kabine geçip kartı kabine okuttuğunda o kart hangi ilçeye ilişkin ise o ilçenin bilgileri ekrana çıkacak ve içeriye geçtiğinde de istediği gibi oyunu kullanacak ve onaylama tuşuna basarak dışarı çıkacak. Diyelim ki onay tuşuna basmadı. Böyle bir durumda belli bir süre koyuyoruz ve örneğin 20 saniye geçer geçmez o oy genel merkeze otomatik olarak aktarılmış olacak. Saat 16.00'ya ulaştığında kapanır kapanmaz sonuçlar 20 dakika gibi çok kısa bir süre içerisinde Cumhurbaşkanımızın önünde olacak ve Cumhurbaşkanımız bütün Türkiye'nin resmini, teşkilat temayül yoklamaları sonuçlarını görmüş olacak.”

“KURDUĞUMUZ PROGRAM KENDİNİ İNFİLAK ETTİRECEK”

Sayın Cumhurbaşkanımızın kullanımına sunduk. Ve o bilgisayarda hiç iz kalmayacak. Yüklediğimiz program diğer fonksiyonları ortadan kalkacak. Bize gelecek, geldikten sonra kurduğumuz program kendini infilak ettirecek.

Bunları somutlaştırmak isterim. Neler onlar?

“HARIL HARIL SKM BAŞKANI SEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Biz seçim koordinasyon merkezlerini önemsiyoruz. Bunlar başka partilerde de olabilir ama bizde uygulandığı şekliyle yok. Şu an harıl harıl çalıştığımız SKM başkanları. Her ilden 3'er örnek alıyoruz. İl başkanları oturuyor kim daha iyi seçim sürecini koordine eder diye kafa yoruyor. En iyi yorabilecek 3 kişi üretiyor. Bu 3 kişiyi bize gönderiyor. Biz bu 3 kişiden hangisiyle daha iyi yol alırız diye oturup gerektiğinde mülakata tabi tutarak ve gerektiğinde yeniden araştırma yaparak güçlü seçim koordinasyon merkezleri başkanı yapıyoruz.

Şu anda başkan yapılan isimler var mı?

“ŞU ANDA ARKADAŞLARI GÜNCELLİYORUZ”

Daha önce mülakat yapmıyorduk, il başkanlıklarına diyorduk ki; SKM başkanlıklarını belirleyin. Baktık ki ilkokul mezunu ya da deneyimsiz isimler önümüze gelebiliyor. Biz 18.yıla girmiş partiyiz. 24 Haziran'da görev yapmış il, ilçenin tüm SKM başkanları şu anda var. Arkadaşları güncelliyoruz. Şu anda her ilden 3'er kişi geldi.

Bu 3 isimden biri 24 Haziran'da görev yapmış olan. Bunların yanına 2 de güçlü aktör koyuyorlar. Bizim 7 tane bölgemiz, bir de yurt dışı 8 bölgemiz var. Bu 8 bölgenin her birinden sorumlu başkan yardımcısı arkadaşlarımız var bunların çoğu milletvekili. Bu arkadaşlarımız şu anda arazideler.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31933)
16 Ekim 2018 Salı 12:11
okuma yazması olmayanlar ne yapacak?
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın