KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Staj yapan anneye erken emeklilik

SGK'dan çalışan anneye üçlü avantaj var. Doğum borçlanması ile prim kazanıyorlar. Staj borçlanma için geçerli sayılıyor ve staj sonrası doğum yapmak yaş şartını düşürüyor

Staj yapan anneye erken emeklilik
28 ŞUBAT 2018 ÇARŞAMBA 05:16
1
1921
0
AA aa

Türkiye'de çalışanların emekli olabilmeleri için belli bir süre sigortalı olma, belli bir yaÅŸa ulaÅŸma ve prim günü ödeme ÅŸartları gerekiyor. Ancak emekli olmak için yerine getirilmesi gereken ÅŸartların istisnaları var. Bunlardan birisi annelere tanınan doÄŸum borçlanması. Anneler sigorta olduktan sonra dünyaya gelen üç çocuÄŸu için borçlanma yaparak 2.160 gün (6 yıl) kazanıyorlar. Ancak doÄŸum borçlanmasında bazı ince noktalar var ki annelere ikinci, hatta üçüncü avantaj daha saÄŸlıyor. Mevzuatımız staj ya da çıraklıkta geçen süreleri emeklilikten saymıyor ve bu sigortaları baÅŸlangıç olarak kabul etmiyor. Ancak verilen numara ve tecil geçerli oluyor. Ä°ÅŸte bu noktada annelere imkân doÄŸuyor.

Çünkü anneler staj ya da çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor. Buradaki diÄŸer avantaj ise sigorta baÅŸlangıcının geriye çekilmesi. EÄŸer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya baÅŸlanılan süre arasında doÄŸumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta baÅŸlangıcını geri çekebiliyor. Dolayısıyla yaÅŸ ve prim ÅŸartı da düÅŸüyor. Ä°ÅŸ hayatına staj yaparak baÅŸlayan ve adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar normal sigortayla çalışmaya baÅŸlamadan önce çocuk sahibi olmuÅŸsa giriÅŸini geriye çekebilecek. Bunu bir örnekle açıklayalım. 20 Mayıs 1991'de staj sigortası yapılan ve adına prim ödenen bir kadın çalışan daha sonra 20 Mayıs 1994'te sigortalı olarak çalışmaya baÅŸlamış olsun.

Ä°KÄ° YIL KAZANDIRIYOR

Bu kadın sigortalının emeklilik ÅŸartları 20 yıl, 50 yaÅŸ ve 5675 gün olacaktır. Bu sigortalının 20 Mayıs 1992'de bir doÄŸum yaptığı düÅŸünülürse avantaj ortaya çıkacaktır. Yapacağı 720 gün (2 yıl) borçlanma ile iÅŸe baÅŸlangıç tarihi 20 Mayıs 1992'ye geri çekilecek ve emeklilik ÅŸartları 20 yıl, 48 yaÅŸ ve 5525 gün olacaktır. Böylece 2 yıl erken emeklilik saÄŸlanacaktır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın