KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Osmanlıdan Günümüze İlk Kazı

Kazı yapılan yerde bir yerleşkenin olduğunu tespit ettiklerine değinen Kazı Başkanı Ziya Kılınç; 'Murat köyünde yapılan çalışma Bingöl ve çevresinde yaptığımız ilk arkeolojik kazıdır. Osmanlıdan günümüze yapılan ilk kazı bun anlamada çok önemsiyoruz. Tüm ekibimiz ile oradayız.'

Osmanlıdan Günümüze İlk Kazı
19 MAYIS 2019 PAZAR 19:03
1
2891
2
AA aa

Bingöl'de sular altında kalacak olan bölgede geçtiğimiz yıl yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıl öncesine ait askeri karargah çıkmıştı, şimdi bölgenin yakınında bulunan ve yerleşim alanı olarak değerlendirilen 12 bin metrekarelik alanda kurtarma kazıları başladı.

Solhan ilçesi Murat köyü Nurik Höyük'te, Kale Köy Barajı ve HES Kapasite artırma projesi nedeniyle bölgenin sular altında kalacak olmasından dolayı kurtarma kazı çalışmalarının ikincisi başladı. Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç'ın kazı başkanlığında, Fırat ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı ekiple yapılan kazılarda 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen askeri karargah, 50 adet envanterlik ve 23 tane de etütlük eser gün yüzüne çıkarıldı. Çıkan eserler arasında, Urartu dönemine ait bulunan mezardan dönemin askerleri tarafından kullanılan kemer parçaları ve ameliyatta kullanılan tıp aleti de yer almıştı.

İlk yerleşim yerinde kazı başladı

Bölgede kazı çalışmaları bu sene Nurik Höyük 2 olarak adlandırılan ve ilk yerleşim alanı olarak değerlendirilen 12 bin metrekarelik alanda başladı. Kılınç'ın başkanlığında 5'i arkeolog ve 28 işçinin yer aldığı kurtarma kazılarının Osmanlı'dan günümüze kadar kentte ilk yapılan arkeolojik kazı olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarının Kasım ayı sonuna kadar devam edeceği ve toplam 12 bin metrekarelik alanda kurtarma kazıları yapılacağı ifade edildi.

Kazı için bölgede bulunan Elazığ Müzesi Müze Araştırma Görevlisi Yusuf Ağtaş, “Burada yapılan çalımalar kurtarma kazıları olarak değerlendirilmektedir. Yapılacak olan Kale Köy Barajı ve HES kapasite artırım projesiyle bu alanlar sular altında kalacağından bakanlığımızın kararı doğrultusunda Elazığ Müze Müdürlüğü denetimlerinde kurtarma kazıları şuanda yapılmaktadır. 2018 yılında yapılan çalışmalar Nurik 1 Höyükte tamamlandı. Şuanda üzerinden bulunduğumuz alan Nurik 2 Höyük olarak adlandırılan ikinci tescilli alanımızdır. Bu alanın yerleşim alanı olduğunu düşünmekteyiz. 12 dönüme yakın bir alanı kapsadığı için büyük bir yerleşimin olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene tamamlanan ve ortaya çıkartılan eserlerden daha fazlasını bu alanda çıkarmayı umut ediyoruz” dedi.

5 arkeolog 28 işçi ile kazılara başladıklarını aktaran Ağtaş, bu sayının artma ihtimalinin olduğunu Kasım ayına kadar devam edecek çalışmalarda çok sayıda buluntuyu kurtarmayı hedeflediklerini aktardı.

"Osmanlıdan günümüze ilk kazı"

Kazı yapılan yerde bir yerleşkenin olduğunu tespit ettiklerine değinen Kazı Başkanı Ziya Kılınç, "Burası 2019 yılı içerisinde Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile tescillendi. Kültür varlıklarının su altında kalmaması için çalışmalarımıza başladık. Bu çalışmalarımız mevsim el verdiği kadarı ile Kasım ayı sonun kadar devam edecek. Amacımız burada su altında kalacak olan tüm kültür varlıklarını belirlemek. Kırıklar varsa bunların restorasyonunu yapıp tamamlamak ve Elazığ Müzesi'nde muhafaza altına almaktır. Bingöl'e müze açıldığı zaman bunları ait olduğu topraklara göndereceğiz. Orada çıkan buluntuların hiçbiri bilimsel incelemeye tabi tutulmadan ortada bırakılmıyor. Tüm her şeyi yapıldıktan sonra envantere işleniyor. İşlenen eserlerde depolarımızda muhafaza altına alınıyor. Murat köyünde yapılan çalışma Bingöl ve çevresinde yaptığımız ilk arkeolojik kazıdır. Osmanlıdan günümüze yapılan ilk kazı bun anlamada çok önemsiyoruz. Tüm ekibimiz ile oradayız “ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44544)
20 Mayıs 2019 Pazartesi 12:30
ABİ HABERİN ALTINA EN AZINDAN ORAYI DAHA İYİ GÖSTEREN BİRKAÇ FOTOĞRAF KOYUN TEK FOTO İLE HABER GERİ DÖNÜM MANŞETTEKİ FOTOYA BAKIYORUM TEKRAR GİRİYORUM VALLA YA
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44535)
20 Mayıs 2019 Pazartesi 07:28
gelintepenin üst kısmında yayla var orda açık bir şekilde yerleşik yer mevcuttur oraya bir heyet gönderin araştırma yapınız orda kazı kesin yapılmalıdır
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın