KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

Karma eğitime pedagojik anlamda yaklaşılmalı

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, karma eğitimimin ideolojik olarak yapıldığını belirterek bu soruna pedagojik olarak yaklaşılması gerektiğini belirtti.

Karma eğitime pedagojik anlamda yaklaşılmalı
16 EYLÃœL 2018 PAZAR 20:15
1
1727
5
AA aa

Karma eÄŸitim konusuna ideolojik anlamda yaklaşılmaması gerektiÄŸini dile getiren EÄŸitim-Bir-Sen Bingöl Åžube BaÅŸkanı Yunus Kava, konuya pedagojik anlamda yaklaşılmasının daha doÄŸru olacağına dikkat çekti.

Karma eÄŸitimi deÄŸerlendiren Kava, bir mahkeme kararı neticesinde, Milli EÄŸitim Bakanlığının çok programlı anadolu liselerinde ‘karma eÄŸitim vardır' ibaresini yönetmenlikten kaldırması üzerine tekrar Türkiye'de karma eÄŸitim ile ilgili saÄŸlıklı olmayan tartışmaların yeniden baÅŸladığını belirtti.

Kava, konunun tarafı veya tarafı olmayanların yine bu meseleyi ideolojik eksen üzerinde oturtup,  bunun üzerinden cümle kurmaya baÅŸladığını söyledi.

Kava, "Karma eÄŸitim, Türkiye'de geçmiÅŸten bugüne sürekli tartışma konusu olan bir mevzu.  Karma eÄŸitim, aslında 28 Åžubat mahsulü bir dayatmadır. Karma eÄŸitim pedagojik eksende tartışılmıyor, ideolojik eksende tartışılıyor. Bu konu her açıldığı dönemde sanki ülkede bir rejim meselesi tartışılıyor gibi bir algılama yapılarak konunun daha saÄŸlıklı, belki eÄŸitim ve pedagojik açısından deÄŸerlendirilmesinin de bu manada önüne geçiliyor." dedi.

"İnsanımız kesinlikle karma eğitim dayatmasına karşı"

Konunun, siyasal iktidarların tutumuna veya ona göre deÄŸiÅŸen bir düzenlemeden ziyade hak ve özgürlükler baÄŸlamında bakılması gerektiÄŸini ifade eden Kava, "Bakın geçmiÅŸte aslında bu uygulamalar vardı. Kız ve erkek liseleri ÅŸeklinde. Burada devletin dayatmacı bir siyasetinden ziyade velilerin tercihine bırakılmalı. Konuya yaklaşım noktamız hak ve özgürlükler baÄŸlamında bakılması gerekiyor diye kanaat taşıyoruz.  Özellikle bu konuya bölgemiz açısından baktığımız zaman da DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu'daki insanımız kesinlikle karma eÄŸitim dayatmasına karşı.  Burada velilerimiz daha çok çocuklarının kız ve erkek ÅŸeklinde ayrı okullar, karma olmayan okullarda okutulmasından yana." diye konuÅŸtu.

"Karma eğitime ideolojik değil pedagojik anlamda yaklaşılmalı"

Kava, "Karma eÄŸitim konusuna ideolojik anlamda deÄŸil, eÄŸitim ve pedagojik anlamda yaklaşılmalı. Sürekli bu konu açıldığında geliÅŸmiÅŸ ülkelerden örnekler verilir. Amerika, Almanya ve Japonya'ya bakın. Buralarda karma eÄŸitim konuları çok saÄŸlıklı mecrada yürümesi için gündeme alınmış, hatta Der Spiegel dergisi 'yüzyılın pedagojik yanlışı' diye karma eÄŸitimle alakalı olarak bir deÄŸerlendirmede bulundu. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin bu manada bu kadar net karşı durduÄŸu bir mevzu, bizim ülkemizde halen rejim meselesi olarak algılanıyorsa, bence burada bu konuyu siyasetçilerin veya diÄŸer toplum katmanlarındaki toplum mühendisliÄŸi yapmaya çalışanlardan ziyade eÄŸitimcilerin tartışması gerekiyor." diye konuÅŸtu.

"28 Åžubat mahsulü bu dayatmaya bir an önce son verilmeli"

Karma eÄŸitime hak ve özgürlükler baÄŸlamında bakılması gerektiÄŸini dile getiren Kava, devletin bu konuda seçenekleri çoÄŸaltması noktasında adım atması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31289)
17 Eylül 2018 Pazartesi 12:53
Pedogojik anlamda da insanın yapısı bakımından da kız ve erkeğin ayrıştırılması yanlıştır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31288)
17 Eylül 2018 Pazartesi 12:48
Karma eğitim dayatmasına karşıyız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31286)
17 Eylül 2018 Pazartesi 11:06
3. sendika adına değerlendirme yapılırken ya da tepki dile getirilirken konunun uzmanı tarafından yapılan çalışmaları ya da yapılan araştırmaları yayınlamanız daha değerli olur.
4. elbette ki isteyen istediÄŸi ÅŸekilde okusun...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31285)
17 Eylül 2018 Pazartesi 11:02
1. Özellikle bu konuya bölgemiz açısından baktığımız zaman da Doğu ve Güneydoğu 'Anadolu'daki insanımız kesinlikle karma eğitim dayatmasına karşı. Burada velilerimiz daha çok çocuklarının kız ve erkek şeklinde ayrı okullar, karma olmayan okullarda okutulmasından yana.'diyorsunuz da bu konuyla ilgili bir araştırmanız veya çalışmanız var mı?
2. hatta Der Spiegel dergisi 'yüzyılın pedagojik yanlışı' diye karma eğitimle alakalı olarak bir değerlendirmede bulundu notunu düşmek güzel fakat bu bir değerlendirme bir araştırma değil.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31271)
16 Eylül 2018 Pazar 20:41
Herşeyi hal etik bu kaldı haydi hayırlısı
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın