KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Kadın- Erkek İstediği Yaşam Tarzını Seçebilir

Bingöl'de tartışmalara neden olan kadınlar futbol müsabakaları nedeniyle bir açıklama yapan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu; 'Kadın erkek, istediği yaşam tarzını, mesleği seçmekte iradesine bağlıdır. Bir erkek de bir kadın da futbol da oynayabilir, yüzmeyi de öğrenebilir.'

Kadın- Erkek İstediği Yaşam Tarzını Seçebilir
22 NİSAN 2019 PAZARTESİ 18:13
9
3031
12
AA aa

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada gündem konusu olan kadın futbol müsabakası nedeniyle bir açıklaması yaptı.

Bir ajans tarafından servis edilen haberdeki söylemler için “belki bu açıklama üslup olarak eleştirilebilir”  ifadesine yer verilen açıklamada; “İslam'ı bir hayat olarak tercih eden bizler, meşru olan her alanda Müslümanların bulunması gerektiğine inanıyoruz ve bunu böyle biliyoruz. Bu alanlar ‘eğitim, siyaset, ekonomi, spor, sinema' gibi toplumsal yaşamın her alanı olabilir. Eğer Müslümanlar, meşru olan her alanda İslami ölçüler noktasında dahil olmazsa o alanların başka fikir, ideoloji ve yaşam tarzları tarafından işgal edileceğini de biliyoruz. Bizim için bireysel ve toplumsal alandaki en önemli ölçüt ‘Ahlak'tır. Ahlak, insanoğlunun yaratıldığı İlahi fıtrat üzerinde bulunmasıdır. Ayet-i Kerimede Peygamberimiz(s.a.v)'e hitaben ‘Sen Yüce bir ahlak üzeresin!' denilmesi ve Peygamberimizin ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim!' demesi bu gerçeğe işaret etmektedir. Bingöl İli, son birkaç gün içinde yerelden başlayıp ulusal medyaya yansıyan bir gelişmeyle gündeme geldi. Bu gelişme, Hakkari, Giresun, Ordu ve Maraş illerinden katılımla düzenlenen ‘Kızlar arası bir futbol Turnuvası'ydı. Bir de gündeme yansımayan başka bir gelişme vardı. O da bir otelde düzenlenen ‘Tesettür Defilesi'ydi. Birinci gelişme üzerinden bir kaşık suda fırtınalar koparıldı. Müslüman camialara karşı pusuda bekleyen özellikle sol düşünce ağırlıklı yayın organlarının ekmeğine yağ sürüldü. Futbol müsabakasına dini duyarlılığından ve muhafazakar tutumundan dolayı Camii cemaatinden tepki gösterenler oldu. Bu açıklamalar içinden özellikle bir açıklama(belki bu açıklama üslup olarak eleştirilebilir) seçilerek ‘Gerici söylemler' yaftasıyla işin ucu Müslüman halkımıza dokunduruldu. Yine ‘Bir kısım…' denilerek Müslüman camialar içinden bir camia zihin kodları üzerinden çirkin söylem ve galiz ifadelerle sosyal medyada hedef gösterildi” denildi. 

“Kadın erkek, istediği yaşam tarzını, mesleği seçmekte iradesine bağlıdır”

Kavramların farklı noktalara çekilerek sabote edildiği ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kavramlar, farklı noktalara çekilerek konu sabote edildi. İslam ve Müslümanlar spora, eğlenceye karşı gibi gösterildi. İslam, insanın ruhi ve bedeni sağlığına taalluk eden her şeyi meşru görmektedir. Sıhhatin korunması için nebevi telkinlerde bulunmaktadır. Bu sporla da olabilir, başka bir aktivite ile de olabilir. Peygamberimizin ‘güreş, koşu, atıcılık ve yüzme' gibi sporları tavsiye ettiğini ve Hz. Aişe Annemizle bir seferinde mahrem bakışların olmadığı bir ortamda koşu yarışı yaptığını da biliyoruz.

Bingöl'deki ‘Bayanlar Futbol Müsabakası'na gelen tepkiler, ‘spora karşı çıkış, cinsiyetçi söylem' gibi açıklamalarla hedefinden saptırılmış. Ve sosyal medya üzerinden ‘Çakallar istiyor diye atlar ölmez' ifadesi bu bağlamda çok ağır kaçmış ve bu ifadeyi ahlaki bir yaşamı arzulayan ve muhafazakar bir gelenek içinden gelen birçok Bingöllü üzerine alınmıştır. İlgili ifadenin bir özür ve helallik gerektirdiğini düşünüyoruz.

Erkek kadın, bay bayan nasıl isimlendirirsek isimlendirelim, karşımıza bir cinsiyet tanımlaması çıkacaktır. Bu tanımlama iki karşı cinsin yaratılış kodlarıyla ilgili bir tanımlamadır. Erkek ve kadın için eşit ve ortak olan yaratılış kodları olduğu gibi sadece erkeğe ve sadece kadına ait olan yaratılış kodları da vardır. Kadına veya erkeğe eşit muammele bir hak ve adalet ölçüsüdür; ama kadını ve erkeği tüm kodlarda eşitlemek ve bunu da ‘toplumsal cinsiyet eşitliği' altında sürdürmek zordur.

Kadın erkek, istediği yaşam tarzını, mesleği seçmekte iradesine bağlıdır. Bir erkek de bir kadın da ‘futbol da oynayabilir, yüzmeyi de öğrenebilir.' Bir ticari kuruluş, malını satmak için reklam verebilir, vitrinini süsleyebilir, alıcının beğenisine sunulan gösteriler yapabilir. Kimsenin bunu tartıştığı yok! Birbirimizi doğru anlamamız lazım, amaç ‘üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek olmamalı!' Üstad, ‘spor ve eğlence' gibi insani ihtiyaçları ‘helal dairesi içinde' değerlendiriyor ve diyor ki ‘Helal dairesi keyfe kafidir.' Burada tartışılan ve tartışılmasını istediğimiz konu ‘ihtiyaç dahilinde olsun veya keyif dahilinde olsun' Müslüman topluma sirayet eden her çalışmanın, icraatın, etkinliğin veya sportif faaliyetlerin helal dairesi içinde olmasıdır. Bunu düzenlenen ‘Bayanlar arası futbol müsabakası' üzerinden ele alırsak tepkinin ‘tesettürsüzlük' ve ‘erkek kadın ihtilatı' üzerinden geldiği daha rahat anlaşılacaktı ve görülecekti.

Toplumumuzun değerlerine ters düşen bir uygulamayı kabul etmediğimizin bilinmesini ve Müslüman camiaların ahlaki bir endişeyle dile getirdiği tepkilerin kendi içimizde eleştirel değerlendirmelere tabii tutulmasını istiyoruz ve ‘Mor Gündem'lerde konunun saptırılmasına fırsat verilmemesini istiyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43803)
25 Nisan 2019 Perşembe 09:16
Fahri kainat peygamberi ile bir insan nasıl oluyorda bu kadar basit ve seviyesizce kıyaslanabiliyor. Ona 'anam-babam sana feda olsun ya resulullah' diye başlayan cümlelerle hitap ediliyordu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43768)
24 Nisan 2019 Çarşamba 13:29
zaten olaylar çığırından çıktığı zaman chplilerin çoğu ATATÜRK maskesi dincilerin ise PEYGAMBERİMİZİ Örnek verdiğini herkes biliyor ama ince detaya indiğin zaman PEYGAMBERİMİZ S.A.V H.Z MUHAMMED İLE ÜLKEMİZİN KURUCUSU OLAN ATATÜRK ile onların söylediklerinin arasında tezatlık vardır mesala PEYGAMBERİMİZ Savaşta eşi ölen bayanlara kimse el sürmesin diye savaş bitene kadar bir nevi misafir etmiştir ama şimdiki cihatçılar kendilerine eş alıyor mesala GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Demiştir ki Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazım anlayan anladı ne dediğimi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43765)
24 Nisan 2019 Çarşamba 12:56
Aman insanlar ne der anlayışını ne zamana kadar sürdüreceğiz. Kızlar yarı çıplak futbol oynayabilir mi oynayamaz mı konu bu. Tabi islam dininde diğerlerinde zaten bellidir.
Hakkın hatırı (@Misafir_43764)
24 Nisan 2019 Çarşamba 12:46
Müslümanların yaptığı bu açıklama 'ne şiş yansın ne kebap' cinsinden olmuş! Kardeşim İslamda ölçü Kur'an ve Sünnettir. İsteyen iman yolunu seçer, isteyen küfür yolunu seçer, isteyen takva yolunu seçer, isteyen fısk yolunu seçer, bunda herkes hürdür. Dolayısıyla günaha günah denildiği için buna niye itiraz ediliyor anlayamıyorum. Cennet ve cehennem yolu sonuna kadar açıktır. İsteyen istediği yolu seçmekte özgürdür. Hepsi o kadar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43761)
24 Nisan 2019 Çarşamba 11:22
islam'da güçlü mümin zayıf müminden daha hayırlıdır (h.şerif.)anlayışı vardır. İslam spora karşı değildir. zaten üst tarafdada belirtildiği üzere yüzmek ata binmek ok atmak hz peygamberin sünnetlerindendir. Hz Aişe annemizin de koşu müsabakalarına katıldığını biliyoruz. hal böyle iken hatta islam sporu desteklerken kalkıp itirafvarı ve karalayıcı bir üslup kullanarak islam spor karşıtıdır algısı yanlıştır. biz bingöllüler olarak bu yaşanan olayda islamın spora karşı olmadığını, bu tepkilerin tesettürsüzlük, helal çizgilerin dışına çıkmak, ahlaki ilkeleri çiğnemekten kaynaklandığını belirtiriz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43757)
24 Nisan 2019 Çarşamba 10:27
bir .... kötü şeyler söylemiş insalarda buna hunharca saldırmış size ne Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu derdiniz ne... dinin temsilcisi sizmisiniz... allah sadece sizemi ait.. .... ömer gereken cevabı aldı bir daha yapmaz.. baldırı çıplak dediğiniz kızlara şimdi yüzün diyorsunuz..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43790)
24 Nisan 2019 Çarşamba 23:14
@Misafir Kullanıcı Ahlaki çerçeve çizilmiş Ömer'e ders verilmemiş herkes söylediğine özgürlük, Ömer söylediğinde hakaret sayılıyor ma bu dünya ve özgürlük sadece sizinmidir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43746)
24 Nisan 2019 Çarşamba 08:33
Ali Ekber Alimoğlu saltanatını ilan etmiştir. Bu islami kardeşlik platformu dediğiniz kim ki islam şeriatı yerine açıklamaları laikler kardeşliği platformu gibi olmuş o isme yazık..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43698)
23 Nisan 2019 Salı 07:34
Konu tv kanallarında saptırildi. Çok başka yerlere çekildi. Sorumlusu ALİ EKBER ALİMOĞLUDUR. İsmi ile söylemi terstir. Yılardır sadece sırf iş yapmak için iş yapıldı orda. Memleket için birşey yok. Bırak artik başkanlığı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43697)
23 Nisan 2019 Salı 07:31
Sırfbin konuşmak için konuşan ve ne dediğini bilmeyen, askf başkanı istifa etmelidir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43690)
23 Nisan 2019 Salı 04:22
Layt müslüman olmaya çalışın bakayım. Bari adınızda ki İslami kelimesini çıkararak bu açıklamayı yapsaydınız. Bingöl de kaç tane bayan futbol takımı varda bu organizasyon burda yapılıyor... Bu futbol karşılaşmalarını kim izliyor. Açık alanda yapılan maç ve giydikleri forma ve erkeklerin izlemesi helal mi haram mı?... Bingöl erkek takımına sahip çıktınızda sıra bayanlara mı geldi... Bari bu açıklamayı çağdaş yaşamı destekleme vakfı adına yapaydınız... Lütfen editör bu yorumumu yayınla...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43754)
24 Nisan 2019 Çarşamba 09:16
@Misafir Kullanıcı Haklısın kardeşim biz arada kalmış bir milletiz.
Yüzümüzü batıya döndük parisli gibi giyindik, doğuya döndük İslami tesettüre büründük. Aaaa bir de baktık ki türbanlı kot pantolonlu biri oluvermişiz.
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın