KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 Perşembe
17 °C Kısmen güneşli

Gerindal gölü ilgi odağı oldu

Bingöl'ün Şaban Köyü bölgesinde, Elazığ Sınırında bulunan Gerındal olarak bilinen 2 bin 371 metre yükseklikteki krater gölü, doğa fotoğrafçıların ve vatandaşların ilgi odağı oldu.

Gerindal gölü ilgi odağı oldu
18 TEMMUZ 2018 ÇARŞAMBA 20:02
3
4630
5
AA aa

Bunlardan biri de halk arasında “Gerındal” olarak bilinen 2 bin 371 metre yükseklikteki krater gölünde, sadece sülük yaşıyor. Akıntı almayarak doğal kaynak ve yaz ayları boyunca kar suyundan beslenen Gerındal Gölünün, suyu şifalı olduğuna inanılıyor. Dağların en tepesinde bulunan göl, yaz aylarında yaylalara çıkan küçükbaş hayvan sürüleri ve sahiplerinin uğrak yeri olması bölge açısından önemini gözler önüne seriyor. Şaban'ın üst tarafında bulunan yüksek dağların zirvesinde olan krater gölü, görenleri hayrete düşürüyor. Bingöl Palu arasında ve Bingöl il sınırları dahilinde bulunan göl hala keşfedilmeyi bekliyor. 2 bin 371 metre yüksekte, olan Gerindal, yöre halkı tarafından suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Yaz aylarında yayla döneminde suyu nerdeyse hiç eksilmeyen Gerindal gölünde, sadece sülük ve farklı türden canlılar yaşıyor. Hastalanan bölge insanının uğrak yeri olan Gerindal, yaz aylarında ise hayvan sürülerinin uğrak merkezi halinde. Gerindal gölü, kış aylarında karla kapanıyor Kış aylarında üstü tamamen karla kaplanan göl, ilkbaharın sonu yaz mevsimin başlangıcına kadar üstünde kalın kar parçalarını taşıyor. Kış aylarında tipinin de yoğun olarak yaşandığı bölgede, gölün yakınlarından bile geçmeyi imkânsız hale getiriyor.

GERİNDAL GÖLÜNÜN EFSANESİ

Tarihte yaşanan bir olay ise, gölle ilgili korkuyu her zaman canlı tutuyor. Yöre halkı, şu yaşanmış hikâyeyle gölün tehlikeli boyutunu aktarıyorlar; “Eskiden, yani ulaşımın yaya olarak yapıldığı tarihte, bir kervan kışın o bölgeden geçmiş. Kışın rüzgârın etkisiyle gölün üzeri karla kapanınca, kervan yolu şaşırarak gölün üzerinden geçmiş, atlı kervan tam gölün üzerinden geçerken, en arkadaki atın ayağı kara batmış ve atın ayağı ıslanmış. At sahibi Gerindal'ın üzerinden geçtiklerini anlamış. Gölün üzerinden geçtikten sonra, yanlışlıkla gölün üzerinden geçtiğini arkadaşlarını anlatmış. O tarihten bu yana, kimse kış aylarında Gerindal'ın yanından geçmeye cesaret edememiş” Yöre halkı Gölün dipsiz olduğuna inanıyor. Göl hem derinliği ile hem de efsaneleriyle, bölge halkı tarafından yakından biliniyor. Dağların üzerinde masmavi bir şekilde tarihe tanıklık eden Gerindal'a, her bahar kutsal bir mekân gibi ziyaretler düzenliyor. Gerindal'ın görsel yapısını mitolojiyle süsleyen yöre halkı şu hikâyeyle Gerindal'ı anlatıyorlar: “Gerindal dipsizdir. Biri içine girmeye kalkışırsa, su onu kendisine çeker ve asla kurtulamaz. Zamanın birine derinliğinin ölçülmesi için içine Mirı'yı (Eskiden çift sürmek için, öküzlere takılan sapanın toprak kazmaya yarayan aksanı) atarlar. İpe bağlanan MİRI'nın ipi kopar ve suyun dibine gömülür. Orda suya gömülen MİRI, murat nehrinin kıyısında çıkar. Gerindal'la yüzülmez. İçine giren kişi kesinlikle boğulur, çünkü Gerindal dipsizdir. Gerindalın Mitolojik hikâyesi Gerindal'la ilgili yöre halkının anlattığı başka efsane ise, ünlü Yunan mitolojisini kanatlı atı Perseus'a olan benzerliği ile dikkat çekiyor. Yunanlıların kanatlı at Pegasus mitolojisine karşın, Gerindal mitolojisindeki at suda yaşıyor. Eskiden suda yaşadığına inanılan atın efsanesini, yöre halkı şu şekilde anlatıyor; “Eski zamanda Gerindal'la bir at yaşarmış. Kimse bu atı göremezmiş. Bir gün bir kişi dişi olan atını Gerindal'ın yanında bırakmış ve uykuya dalmış. Kendisine geldiğinde atın Gerindal'ın karşı tarafında olduğunu ve sudan çıkan su atıyla (Astver Avi) çiftleştiğini görür. Su atı tekrar Gerindal'a dalar ve gözden kaybolur. Belirli bir zaman geçtiğinde, at bir yavru doğurur. Su atının özelliklerini taşıyan yavru tay, dikkat çeken özelliğe sahip olması, at sahibinin iştahını kabartır. Çiftleşme döneminde tayla beraber atı tekrar Gerindal'ın yanına götürür. Beklemeye başlar. Yine atın sudan çıktığını görür ve bu defa hiç beklemediği bir sonuçla karşılaşır. Sudan çıkan at, dişi atla çiftleşeceğine, kendi soyundan olan atı boynundan ısırarak Gerindal'ın derinliklerine sürükler. Ve gözden kaybolur. O zamandan bu yana Gerindal da yaşadığına inanılan at, hiç görülmemiş”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30154)
21 Temmuz 2018 Cumartesi 00:02
O dağ Yanar dagmi ki krater gölü olsun o göl coğrafyayı katlettiniz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30118)
19 Temmuz 2018 Perşembe 18:53
Göl elaziginmis. Daha ne diyorsunuz.Bir gölü bile alamadık elazigdan.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30104)
19 Temmuz 2018 Perşembe 09:47
Dipsiz dediğin 4.7 metre kürek atılıyor muratta cıkıyor ya fizik denilen birşey var basınç denilen bir olayvar madem muratla bir bağıvar nasıl su okadaryüksek rakımda kalabiliyor...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30099)
19 Temmuz 2018 Perşembe 08:56
Bir şeyleri abartmakta üstünüze yok neymiş dibi yokmuş doğa harikasıymıs bilmem neymiş ben gittim gördüm yaz aylarında en fazla bir diz boyu su suyunda çok pis insanların uğrak yeriymiş ben yakınından geçen insan görmedim bir yolu var traktörün haricinde araba geçemez arabasını oraya vuran soluğu sanayide alır abartmayın doğruları yazın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_30096)
19 Temmuz 2018 Perşembe 08:07
bu nasıl haber yazma şekli aynı şeyleri tekrar tekrar okuduk durduk...
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürücü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürücü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
17.04.2024
16:26
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastane randevu sorununu çözmek için alınacak olan yeni tedbirler alınacağını açıkladı. Bakan Koca, 'Randevu alıp onay verdiği halde gelmeyenler için aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edilemeyecek. Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. Yakında devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldığı halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 günlük zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz. Uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edeceğiz' dedi.
17.04.2024
14:29
Bingöl`de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Bingöl'de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Motoruyla il il gezerek Türkiye'nin doğal güzelliklerini sosyal medya hesaplarından paylaşan Saliha Özkan'ın Bingöl'den çekip paylaştığı video, sosyal medyada milyonlarca izlenmeye ulaştı. Sempatik tavırları ile büyük beğeni toplayan Bingöllü Ali Tuçdan, 'Video sayesinde meşhur olduk' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın