KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Almanya Zaza Derneği Kuruldu

Başkan Keskin: Sevgi ve hoşgörünün hakim olduğu bir anlayışla herkesi kucaklamak, dilimizin ve kültürümüzün yaşatılmasına katkıda bulunmak için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Almanya Zaza Derneği Kuruldu
08 EKİM 2018 PAZARTESİ 23:19
10
4406
6
AA aa

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da kurulan Nidersachsen Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, ilk genel kurul toplantısında gerçekleştirdi. 07 Ekim 2018 Pazar günü Sprotte e.V Lehmvandlungsweg 36-40 31582 NIENBURG/Weser adresinde yapılan 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda tek listeyle gidilen seçimde kurucu başkan Ali Keskin, yeniden yönetim kurulu başkanı seçildi.

“AVRUPA'DA İLK MEŞALEMİZİ YAKTIK”

Yönetim Kurulu üyelerinin ve kurulların belirlendiği kongrede bir konuşma yapan ve derneği hayırlı olması temennisinde bulunan Dernek Başkanı Ali Keskin; “Anadilimiz Zaaca'nın ve kültürümüzün yaşatılması, tarihimizin bilinmesi ve Zaza halkının ‘dil ve kültür' ekseninde bütünleşmesi, siyasi görüş ve inanç noktasına takılmadan, ayrışmalardan uzak bir birliktelik sağlanması adına Türkiye'de Zaza Dernekleri Federasyonu kurulmuş ve ülkemizde yakılan meşaleyi Avrupa'ya taşıma adına Almanya'da ilk kıvılcım sayılan adımı atmış bulunmaktayız. Bu kapsamda Niedersachsen Zaza Dil, Kültür ve Tarih Derneği'mizin ilk genel kurul toplantısını gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

“HEDEFİMİZ ZAZACAYI YAŞATMAK”

Derneğin, Zazaca'nın ve Zaza kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla kurulduğunu vurgulayan Başkan Ali Keskin, şunları söyledi;

“Hedefimiz, Anadilimiz Zazaca'nın UNESCO'nun da verilerine yer alan kaybolmaya yüz tutmuş diller kategorisinden kurtulmasına katkıda bulunmak, geleneklerimizin yeşertilmesini sağlamak, kültürel asimilasyonun önlenmesinde etkinli rol almak, Zaza halkı arasında birlik ve dayanışmanın pekişmesine katkıda bulunmaktır. Altını özellikle çizmek isterim ki, siyasetten uzak, tamamen dil, kültür ve tarih eksenli bir oluşum olarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Sevgi ve hoşgörünün hakim olduğu bir anlayışla herkesi kucaklamak, dilimizin ve kültürümüzün yaşatılmasına katkıda bulunmak için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Dilimizin yaşatılması alanında özellikle akademik desteklerle önemli eserlerin oluşturulması ve Zaza halkıyla paylaşılması önceliklerimizden olacaktır. Ayrıca Almanya'da Zazalar arasındaki dayanışmayı pekiştirecek etkinliklerimizi de gerçekleştireceğiz. Samimiyet çerçevesinde katkıda bulunmak isteyen herkese kapımız açıktır. İnşallah, bu birliğimiz örnek olacak, çalışmalarımız yarınlar için bir rehber kabul edilecektir. Kongremize katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyor, manevi desteğiyle yanımızda olan tüm gönüldaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31794)
10 Ekim 2018 Çarşamba 14:50
provakatörler gene is basinda...laflari öyle provakatifce siralamiski aklinca biz zazalardan görünüyor ama gercekde ise biz zazalara bicagi cümlenin sonunda taa sirtimizan sapliyor. biz zazalar kardeslerimizin mezhebine seytan dilli yaklasimlar sergilemeyiz cehennemin catal dilli finosu...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31769)
09 Ekim 2018 Salı 19:05
ihanetten ve terörden uzak kalırsanız kendi halkımızın ve miletimizin aynası olacaksanız hıristiyanlara lokma olmuyacaksanız birilerine yaranmak için bu güzel ülkenin tapu sahipliğini üstlenekseniz yolunuz açıktır yok kızzılbaşlara yama olacaksanız otourun oturduğunuz yerde
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57133)
05 Nisan 2020 Pazar 14:51
@Misafir Kullanıcı kızılbaşlara yem olmak ne demek?..Neyin yemi?..Böyle çağdışı yorum yapanlar var..Dil ile inancın birbiriyle ilgisi ne olabilir ki?..Herkesin inancı kendine..Kim kimin inancına karışabilir ki..Dil olmazsa inançta olmaz..İnanca herkes saygı gösterir...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31762)
09 Ekim 2018 Salı 13:23
Zaza Derneklerinin varlığı yok olmaya mahkum tutulan dilimizin tekrardan dirilişi açısından inşaAllah faydalı olacaktır. Yalnız bunun için öncelikle dernek yetkililerinin samimi ve barışçıl bir yöntem ile dilimizin gelişimi açısından çeşitli etkinliklerde bulunmaları gerekiyor. Halkımızın da bu konuda dürüst olan derneklere destek vermesi, katkı sunması gerekir. Ama halkımız bu konuda çok duyarsız, Zaza veya Zazaca diye bir şey mi kalmış önemli olan Türkçeyi, İngilizceyi bilmektir, Zazaca karın doyurmuyor diyenler ezici çoğunluktadır. Dilini kaybeden milletin tarihi masaldan ibaret olur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31760)
09 Ekim 2018 Salı 09:07
Terör örgütü PKK dan uzak durduğunuz ve mesafe koydunuz sürece her kesimden destek alırsınız
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31767)
09 Ekim 2018 Salı 18:06
@Misafir Kullanıcı aynen öyle katılıyorum
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın