KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

200 milyonluk yatırım imkânı!

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar; Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl akarsuları ve göllerinde 200 milyon liralık yatırım imkânı doğabilir dedi.

200 milyonluk yatırım imkânı!
12 MART 2018 PAZARTESİ 22:30
1
2475
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su ürünleri Bölüm Başkanlığınca düzenlenen “Geçmişten Günümüze Tıbbi Sülük Tedavisi ve Yetiştiricilik Teknikleri” Konferansına yoğun ilgi gösterildi.

 Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam tarafından verilen konferansa Üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı.

Bingöl, su ürünleri için çok avantajlı

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar, Bingöl'de birçok doğal gölün yanı sıra yapımı tamamlanmış ya da devam etmekte olan 13 adet göl ve gölet bulunduğunu söyledi.

Akarsu kaynakları da dikkate alındığında su ürünleri açısından çok büyük bir yatırım imkânı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ulupınar,  “Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl akarsuları ve göllerinde 200 milyon liralık yatırım imkânı doğabilir. Hatta diğer illerdeki baraj göllerine göre daha avantajlı ve karlı yatırımlar yapılabilir. Diğer taraftan, Sivas'ın Kangal ilçesindeki kaplıcalarda tedavi amaçlı kullanılan ve “Dr. Balık” da denilen Garra rufa (yağlı balık) ve Cyprinion Macrostamus (beni balığı) türlerinin Bingöl akarsularında bolca bulunuyor. Bingöl kaplıcalarında dr. balıkların tedavi amaçlı kullanılabilir. Birçok ülkeye gayrı resmi yollarla kaçırılarak, özellikle buralardaki lüks otellerde egzama, cerahatli sivilceler ve “Sedef” hastalığı gibi cilt hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor bu balıklar. Bingöl'ün doğal su kaynaklarında bolca bulunan bu balık türlerinin Bingöl ekonomisine kazandırılması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Naim Sağlam ise dünyada sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yaşadığını ve tüm tıbbi sülüklerin atası durumunda olan Hirudo sulukii ismini verdikleri tıbbi sülüğün tanıtımından sonra Bingöl'de bu alanda ciddi yatırımın olacağına inandığını belirtti. 

Prof. Dr. Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bingöl ilinde yeterince su ürünleri yatırımları yapılması durumunda bölgede 28 bin ton/yıl balık yetiştiriciliği yapılabilir. Bu yetiştiriciliğe ek olarak tıbbi sülük gibi diğer alternatif türlerin eklenmesiyle de istihdam ve katma değer oldukça arttırılabilir.  Tıbbi sülük kullanımı 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.  Tıbbi sülük kullanımı, önemli temellerini İbn-i Sina'nın yaklaşık bin yıl önce Tıbbın Kanunu adlı eserinde ele almıştır. Zaman içerisinde 2004 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından tıbbi sülük tedavisi resmen tanındı.  2014 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından çıkarılmış olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çerçevesinde de ülkemizde yasal statüye kavuşmuştur. Tıbbi sülükler bu gün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor. Ayrıca sülüklerin enzim ve hormonlarından yararlanılarak doğal ilaçlar da başarılı bir şekilde üretiliyor. Halk arasında kullanılacak sülüklerin mutlaka tescilli yetiştiricilik yerlerinden alınması gerekiyor. Doğadan toplayıp kaynağı belli olmayan tıbbi sülüklerin kullanılmasıyla halkımız kendi sağlığını tehlikeye atmaması konusunda da onları buradan uyarıyoruz.”

Tıbbi sülüklerin ekonomisine de değinen Prof. Dr. Sağlam, Osmanlı İmparatorluğu zamanından bu güne kadar devletin sülüklerden önemli bir gelir elde ettiğini ifade ederek; tıbbi sülüklerin yurt dışına satışıyla ilgili Türkiye'nin 2 bin kg/yıllık kotasının bulunduğunu ve doğal sülük ihraç eden tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Tıbbi sülüklerin gram veya kilogram olarak değil adet olarak tanesi 7 ila 10 TL gibi satılması gerektiğini, böylece daha fazla katma değer sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Sağlam, Türkiye'de tescili yapılmış tıbbi sülük yetiştiriciliği işletmelerinin bulunduğunu da dile getirdi.

Yıllık 1 milyon adet (Yaklaşık 1 ton/yıl) tıbbi sülük üretiminin yapılabilmesi için uygun bir arazi bulunmak kaydıyla 6.250-8.500 m2'lik bir yüzey alanı oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sağlam, “Sülük yetiştiriciliği için toprak havuzların özel olarak hazırlanması, kapalı laboratuvar ortamlarının bulunması ve sülüklerin steril edilmesi gerekiyor. Sülük yetiştiriciliği tesisinde sülüklerin beslenmesi için kullanılacak olan kanın mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş ve ruhsatlı kesimhanede kesimi yapılmış hayvanlardan temin edilerek kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın