KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Köylüler zor günler yaşıyor

Bingöl’de hayvancılık yaparak geçimini sağlayan köylüler, yaylaların güvenlik gerekçesiyle yasak ilan edilen bölgelere düşmesi nedeniyle zor günler yaşıyor.

Köylüler zor günler yaşıyor
30 NİSAN 2016 CUMARTESİ 01:30
0
2057
0
AA aa

 Hayvancılığın can damarı olan yaylaların, güvenlik gerekçesiyle yasak ilan edilen bölgelere düşmesinden dolayı hayvan sahipleri zor günler yaşıyor. Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan köylüler, özelikle yaz aylarında daha iyi verim almak için çıktıkları yaylaların yasaklı bölgeye düşmesinden dolayı büyük zarar göreceklerini belirtiyor.

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle kara kara düşünen köylüler, bu yasağın sadece dağlık ve ormanlık alanlarıyla sınırlı olmasını istiyor. Bingöl'ün meşhur yaylalarının yasak dışında kalmasını isteyen köylüler, yaylalara çıkmamaları halinde büyük zarar göreceklerini dile getiriyor.

Konuya ilişkin İLKHA'ya açıklamalarda bulunan İncesu (Derenazik) köyü sakinlerinden Habib Karakuzu, hayvancılık ile ilgili yaşanılan sıkıntıları ve yasaklı bölge ilan edilen yerlerde bulunan yaylaların kendileri için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Çobanlığı severek yaptığını belirten Karakuzu, sadece kendi köylerinde 5 bine yakın hayvan bulunduğunu belirtti. Köylünün su sorunu da yaşadığını dile getiren Karakuzu, bununla beraber yaylalara gidilememesi durumunda köylünün daha çok sıkıntı yaşayacağını ifade etti.

Ayrıca çobanlıktan önceki hayatından da kesitler anlatan Karakuzu, 1994 yılında Kırkpınar yağlı güreş müsabakalarında madalya aldığını, şu an ise kaval çalarak, mevlid ve dört dilde ilahi seslendirdiğini ve 'Dengbêj'lik yaptığını söyledi.

"HAYVANLARIMIZ İÇİN SU SIKINTISI YAŞIYORUZ"

Hayvancılık alanında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Karakuzu, "İncesu köyünde oturuyorum.  Güzel bir köyümüz var. Ama köy olarak su sorunu yaşıyoruz. Şu an için bir köyde gölet var. Hayvanlarımız için iki gölet suya daha ihtiyacımız var. Su sıkıntımız ortadan kalkarsa hayvancılıkta daha iyi bir verim alabiliriz. Susuz kalan hayvanlar sarılık dediğimiz bir hastalığa müptela olur ve zayıf düşer. Bu hastalığa yakalanan hayvanlardan hiçbir konuda verim alamayız. Dolayısıyla köyümüze acil iki gölet suya ihtiyacımız var.” dedi.

Sadece kendi köylerinde 3 bin küçükbaş ve 2 bin civarında büyük baş olmak üzere yaklaşık 5 bin hayvanlarının olduğunu söyleyen Karakuzu, köylerinin Bingöl genelinde hayvancılıkla en çok uğraşan köylerden biri olduğunu söyledi.

“YAYLALAR HAYVANCILIĞIN VERİMİNİ DAHA DA ARTIRIYOR”

Yaz aylarında hayvanlarını Solhan Şerafettin ve Karlıova Kartal yaylalarına götürdüklerini ifade eden Karakuzu, "Allah izin verirse Mayıs ayının başından itibaren yaylaya gideceğiz. Bu yıl güvenlik nedeniyle bazı bölgelerde bulunan yaylalar yasaklandı.  Özelikle Karlıova Kartal yaylasının bazı yerleri yasak ilan edildi. Buralar hayvan için çok önemli yerler arasında yer alıyor. Yaylalar hayvanlar hayat kaynağıdır. Buralarda birçok çeşit ot ve soğuk sular var. Hayvanlarımız burada et alıyor. Kışın verdikleri kiloları yaylada alıyor. Burada bulunan hayvanlarımızın etinden, sütünde ve peynirinden çok çok verim alıyoruz. Yaylalara gitmesek hayvancılık ölür ve hiç bir konuda verim alamayız.  Burada beslenen kuzular çifti 120 kiloya kadar ulaşıyor. Yani yaylaya giden hayvandan kazanıyoruz. Yazın yaylaya gitmeyen hayvanlar sağlıklı olmaz, devamlı hasta olur ve sağlıklı bir verim elde edilemez.” ifadelerini kullandı.

“YAYLALARIN HAYVAN SAHİPLERİNE KAPATILMAMASI GEREKİR”

Hayvancılığın gelişmesi ve verimin daha iyi alınması için yaylaların hayvan sahiplerine kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Karakuzu, bu konuda yetkililerin hayvan sahiplerine gereken yardım ve olanakları sağlaması gerektiğini belirtti.

Büyük baş hayvancılığı yapan Hasan Tekin ise köylerinde su sıkıntısın olduğunu anımsatarak, bu konuda yetkililerin kendilerine yardımcı olunmasını istedi.

Tekin, "Su sıkıntımız giderilse hayvancılık dışında başka şeyler de yapabiliriz. Mesela suyumuz bol olsa tarım arazimiz de var. Böylece buraları tarım arazisi olarak değerlendirmiş oluruz. Özelikle yaz aylarında su sıkıntımız daha kendini gösteriyor. Şu an kısmi olarak da bu mevsimde seracılık da yapmaya çalışıyoruz. Anlayacağınız hiçbir şey susuz olmuyor.” şeklinde su sıkıntısını dile getirdi. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın