KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Itikaf uhrevi bir hayata bürünmektir

İtikâf hakkında açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Mehmet Şirin Ayiş, itikâfın fani hayatın meşgalelerinden el çekip uhrevi bir hayata bürünmek olduğunu söyledi.

Itikaf uhrevi bir hayata bürünmektir
28 HAZİRAN 2016 SALI 23:23
0
1321
0
AA aa

 

Bingöl Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Mehmet Şirin Ayiş, İtikâfın önemi ve hikmeti hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

İtikâfın sözlükte 'kişinin kendi kendisini bir yerde bekletme, engelleme ve bir şeye yönelip ona devam etme' manalarına geldiğini belirten Ayiş, terim anlamda ise itikâfın 'bir camide veya cami hükmünde olan bir yerde niyetli olarak bir müddet beklemek' olarak açıkladı.

Başta Hz Aişe (ra) olmak üzere birçok sahabenin Hz Muhammed'in Ramazan'ın son 10 gününü mescitte itikâfla geçirdiğini rivayet ettiğini dile getiren Ayiş, "Bu süre içerisinde Resulullah (sav) ibadet için daha fazla vakit ayırırdı. Her zamankinden daha fazla Kur'an okur ve dua ederdi. Ayrıca aile fertlerini de ibadet etmeleri için uyandırırdı. Hz. Peygamber'in (sav) bu âdeti, Medine-i Münevvere'ye teşriflerinden itibaren mübarek ömrünün sonuna kadar devam etmiştir. Mü'minlerin anneleri olan Hz. Peygamber'in hanımları, Resulullah'ın vefatından sonra da, Ramazan'ın son 10 gününde evlerinde itikâfa devam etmişlerdir.” dedi.

İtikâfın hikmetlerine ve önemine değinen Ayiş, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “İtikâf, İmam Zührî'nin ifadesiyle amellerin en şereflisidir. Çünkü bu sayede kalpler, bir süre olsun dünya işlerinden kurtularak Hakk'a yönelir. Allah'ın evleri olan camilerden birine bu şekilde kapanan bir Mümin, manen çok kuvvetli bir kaleye sığınmış, Kerîm olan yüce yaratıcısının feyiz ve inayet kapısına kendisini atmış olur. İslâm büyüklerinden meşhur Ata b. Ebi Rabah demiştir ki: 'İtikafa çekilen kişi, ihtiyacından dolayı büyük bir zatın kapısında oturup, 'İhtiyacımı yerine getirmedikçe buradan ayrılıp gitmem diye yalvaran bir kimseye benzer ki, Allah Teâlâ'nın bir mabedine sokulmuş, 'Beni affetmedikçe buradan ayrılıp gitmem' demektedir.”

"İTİKÂF, FÂNİ HAYATIN MEŞGALELERİNDEN EL ÇEKİP UHREVÎ BİR HAYATA BÜRÜNMEKTİR”

İtikâfın manevi bir iklime girilmesi açısından bir ganimet olarak ifade eden Ayiş, “İtikâfa çekilen kimse, burada geçirdiği bütün vakitlerini namaza tahsis etmiş demektir. Çünkü fiilen namaz kılmadığı vakitlerde de cami içinde namazı bekler bir haldedir. Bu şekildeki bir bekleyiş de namaz hükmündedir. Öte yandan itikâfa çekilen insan, geçici bir süre için de olsa, fâni hayatın meşgalelerinden el çekmiş ve uhrevî bir hayata bürünmüştür. Bu süre zarfında hem insanlar o kişinin şerrinden ve hem de o başkalarının şerrinden uzak kalmış olur ki, bu bile başlı başına bir ibadettir. İtikâf, dünyanın fâni ve günahlı yüzünden el çekmek ve kişinin bütün benliğiyle kendisini Allah'ın dergâhına atması, sıdk, ihlâs, Allah'a ünsiyet, tevekkül ve rızanın ilk basamağıdır.” diye konuştu.

Bir saati bir sene nafile ibadete denk geldiği belirtilen tefekkür için de itikâfın büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Ayiş, itikâfa vesilesiyle bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinin de ibadetle geçirilmesi ihtimalinin çok kuvvetli olduğunu sözlerine ekledi.

İtikafın, vacip, sünnet-i-müekkede ve müstehap olmak üzere 3 çeşit olduğunu ifade eden Ayiş, bunları şöyle açıkladı:

"Vacip itikâf: Adamak suretiyle yapılan itikâftır. Bir kimse bir şarta bağlamadan, 'Allah rızası için 10 gün itikâfa girmek üzerime borç olsun' veya bir şarta bağlayarak, 'Falan işim olursa Allah rızası için on gün itikâfa gireyim' diye adakta bulunsa itikâfa girmesi vacip olur. Fakat bu adağını sadece içinden geçirmesi yeterli değildir. Adağın kesinleşmesi için dil ile söylenmesi şarttır.

Müekked sünnet olan itikâf: Ramazan'ın son on gününde itikâfa girmek kifaye türünden müekked sünnettir. Bu sünneti canlı tutmak Müslümanların görevidir. Bazı Müslümanların yerine getirmesiyle diğer Müslümanların üzerinden mesuliyet kalkar. Fakat bir yerde hiç kimse itikâfa girmezse herkes bu sünnete ittiba feyzinden mahrum olur.

Müstehab itikâf: Herhangi bir zamanda camiye giren bir kimsenin niyet ederek yaptığı itikâftır. Bunun belirli bir vakti yoktur. Mesela namaz için camiye gelen bir kimse, itikâfa niyet etse, camide bulunduğu süre içinde itikâfta sayılır."

İtikâfın sahih olmasının şartlarına değinen Ayiş, “İtikâfa giren kimsenin aklı başında ve temiz olması gerekir. Deliler, aybaşı halindeki kadınlar ve cünüp olanlar itikâfa giremezler. İtikâf için cami veya cami hükmünde olan bir ibadet mahallinde ibadet maksadıyla kalmaya niyet etmek de şarttır. Niyet etmeden camide beklemekle itikâf sünneti yerine getirilmiş olmaz. İtikâf için kalp ile niyet etmek yeterlidir. Fakat ayrıca dil ile de söylemek daha güzeldir. İtikâfa girilen yer, her vakit cemaatle namaz kılınan bir mescit veya cami olmalıdır. Büyük camilerde itikâfa girmek ise daha faziletlidir. Kadınlar da evlerinin bir odasını veya bir köşesini mescit haline getirerek orada itikâfa çekilebilirler. Vacip olan itikâfa giren bir kadın tabii ve zaruri ihtiyaçlarının dışında oradan çıkamaz. Vacip olan itikâfta oruçlu bulunmak. Bu, Hanefi mezhebine göredir. Şafiilere göre ise vacip olan itikatta da oruçlu olmak şart değildir.”

İtikâfın adabı hakkında konuşan Ayiş, "İtikâfı, Ramazan'ın son 10 gününde, mümkünse Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa'da veya cemaati kalabalık olan diğer camilerden birinde yapmak daha iyidir. İtikâfta bulunan kimsenin Kur'an-ı Kerîm'i tilavet etmesi, Hadis-i şerifleri, Peygamberlerin hayatlarını okuması, dinî meseleleri öğrenip öğretmek veya dinî eserler yazmakla vakit geçirmesi adaptandır. Hak ve hayırlı sözlerden başkasını konuşmamak gerekir. Günah olmayan şeyleri konuşmasında bir sakınca yoktur. İbadet niyetiyle hiç kimse ile konuşmamak ise mekruhtur. İtikâfa giren kimsenin güzel elbiseler giymesi ve güzel kokular sürünmesi de adaptandır.”

Ayiş, itikafı bozan ve bozmayan şeyleri şöyle sıraladı: “Vacip olan bir itikafta bulunan kimsenin itikaf süresince erkekse camide, kadınsa evinin mescit olarak ayırdığı kısmında bulunması gerekir. İster kasten, isterse hatayla, özürsüz olarak bir süre için itikâf yerinden dışarı çıkmak itikâfı bozar. Hasta ziyareti için, cenaze namazı ve defni için, şahitlikte bulunmak için dışarı çıkılması da vacip olan itikâfa manidir. Ancak adanan bir itikâfta, hasta ziyareti ve cenaze defninde bulunmak önceden şart koşulmuşsa, bunları yapmak itikâfı bozmaz. Tuvalet ihtiyacını gidermek, abdest almak ve gusletmek için itikâf yerinden çıkmak itikâfı bozmaz. İtikâfta olan kimsenin can ve mal emniyeti ortadan kalkarsa, oradan çıkıp başka bir camiye gitmesi de itikâfa zarar vermez. Sünnet veya müstehab olan itikâflarda ise ister zaruri olsun, isterse olmasın mescidin dışına çıkmakla itikâf bozulmaz. İtikâfa giren kimsenin, eşi ile cinsi münasebette bulunması itikâfı bozar.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın