KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Doğu'da huzur evi yok

Şırnak, Tunceli, Batman, Mardin, Siirt, Hakkâri, Batman, Bingöl ve Bitlis'te huzurevi bulunmuyor. Uzmanlar, bu durumu, bu illerde geniş aile kültürünün hâlâ yaygın olmasına bağlıyor.

Doğu`da huzur evi yok
16 EKİM 2015 CUMA 02:00
1
8419
0
AA aa

 Bireyselleşme ve yüksek şehirleşme hızı, son yıllarda sayısı gittikçe artan huzurevlerinin yaygınlaşmasında en önemli nedenlerden birini oluşturuyor. 2002 yılında 4 bin 952 olan devlete bağlı huzurevi sayısı, 2014'te 11 bin 511'e yükseldiği göze çarpıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, huzurevinde kalan kişi sayısı 12 yılda yüzde 132 oranında arttı.


Büyük emeklerle büyütülen çocukların anne ve babalarını huzurevlerine yerleştirmesi, yaşlılarda geri dönüşü olmayan psikolojik sorunlara neden oluyor. İnsanların en çok çocukluk ve yaşlılık döneminde aile sıcaklığına ihtiyaç duyduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Bilgiç, huzurevlerinin artışının modern insanın bireyselleşmesinin sonucu olduğunu belirtiyor. Yaşlılığın tıpkı çocukluk gibi çok hassas ve özel bir dönem olduğunun altını çizen Bilgiç, “Bir çocuğun yurtlarda büyümesi ne kadar kötü bir durumsa bir yaşlının da huzurevinde ailesinden uzakta yaşaması o kadar kötüdür. Bir insanın yaşlandığını düşünmesi bile tek başına depresyon nedeniyken yaşlılığını yalnız geçirmek zorunda kalan kişilerde bu durum daha da ağır sonuçlar doğurabiliyor.” şeklinde konuşuyor.

HUZUREVİNDEKİ YAŞLILARIN ÇOĞUNDA DEPRESYON GÖRÜLÜYOR

Yaşlılık döneminde psiko-sosyal desteğe duyulan ihtiyacın arttığına da dikkat çeken Bilgiç, şu ifadeleri kullanıyor: “Duygusal ihtiyaçlar bu dönemde arttığından yaşlı bireyler aileyle bir arada olmak ister. Çocuklarından ilgi ihtiyacı karşılanmayan, kalan ömrünü tek başına geçirmek zorunda olan kişiler, duygusal anlamda ciddi zorluklar yaşıyor. Depresyon huzurevlerinde kalanların önemli bir kısmında görülüyor. Artan biyolojik ve fizyolojik hastalıklarla beraber kaygı bozukluğuna da çok fazla rastlanıyor.” Aile fertlerinin artık aynı evin içinde birbirinden uzak ve bağımsız hayatlar yaşandığını söyleyen Bilgiç, “Önceden insanlar anne-babalarıyla beraber aynı evde-avluda yaşarken şimdi herkes anne-babadan ayrı bir hayat kuruyor.” tespitinde bulunuyor.

HASTANELERİN YOĞUN OLMASI, BAKIMEVİ SAYISINI ARTIRDI

Kentleşmeyle birlikte yaşam alanlarının küçüldüğüne değinen Özel Huzurevleri Derneği Başkanı Vildan Kandemir ise biyolojik hastalıkların da fazlaca arttığı yaşlılık döneminde evde bakımın güçleştiğini şöyle ifade ediyor: “Yaşı ilerlemiş hastaların uzun süreli yoğun bakımlarına hastanelerde devam edilemiyor. Bu noktada yaşlı bakımevlerine talep de ciddi şekilde etkileniyor.  Bakımevlerine bırakılmak zorunda olan hastalarda bulunuyor. Yaşam desteği cihazına bağlı olarak yaşayan hastalar var. Bu hastaların tedavileri uzun süre hastanelerde yapılamıyor. Aylık yedi ve on bin lira civarında bakım masrafı alınıyor.”

Huzurevi sayısı batı şehirlerinden doğuya doğru azalıyor. Şırnak, Tunceli, Batman, Mardin, Siirt, Hakkâri, Batman, Bingöl ve Bitlis'te huzurevi bulunmuyor. Uzmanlar, bu durumu, bu illerde geniş aile kültürünün hâlâ yaygın olmasına bağlıyor. Ayrıca anne ve babaya ömürlerinin sonuna kadar bakma kültürünün var olduğunu söylüyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın